Mentőövet kapott a Zsolnay

Bodacz Péter
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvásárolja a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. a Manufaktúra Befektető Kft.-t és ezzel annak részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben. Az építőipari vállalat a tranzakcióról közleményben tájékoztatott. Eszerint a lépéssel mentőövet dob a finanszírozási nehézségekkel küzdő pécsi porcelángyárnak, amit egyedülálló befektetési lehetőségnek tart. A Zsolnay porcelángyár kisebbségi részvényhányadának eladásáról még tavaly döntött Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése. Múlt év júniusában szerződést kötöttek a Manufaktúra Befektető Kft.-vel, amely félmilliárd forintos tőkejuttatási kötelezettséget vállalt, amiért cserébe opciós vételi joggal rendelkezik a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos részvényhányadára, és rendelkezik a menedzsmentjogokat garantáló szavazatelsőbbségi részvényekkel is. A mostani ügylet értékét a Közgép nem közölte, azt azonban igen, hogy értékesnek tartja a Zsolnay gyárban több mint 150 év alatt felhalmozott tudást és tapasztalatot. A Zsolnay egyébiránt az elmúlt négy esztendőben folyamatosan csökkenő bevételt ért el a minőségi porcelánt előállító ipar évek óta húzódó válsága miatt. A cég adózott vesztesége 2009-ben megközelítőleg 150 millió forint volt, a tavalyi számok még nem ismertek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.