Munka százezer állástalannak

Százezer munka nélküli cigányt vonna be a kormány a munkaerőpiacra 2015-ig – erről írt alá keretmegállapodást tegnap a miniszterelnök az Országos Roma Önkormányzat elnökével. Ezen túl a tervezett oktatási változásokkal további húszezer cigány fiatal szerezhetne a jövőben piacképes szakmát, ami hozzájárulna a gazdaság fellendítéséhez.

Tarics Péter
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Somogyi együttműködés. A kaposvári rendőrkapitányság és az illetékességi területén működő kilenc cigány kisebbségi önkormányzat, valamint a cigány fiatalokat felkaroló Napkerék Egyesület Nagybajomban együttműködés megállapodást kötött, amelynek célja a magyarok és a cigányok közötti viszony rendezése. (MN)


Nem alapozható a munkára Magyarország jövője a cigányság együttműködése nélkül – hangoztatta a megállapodás aláírásakor Orbán Viktor. A miniszterelnök – utalva korábbi cigány vezetőkre – kiemelte, olyan emberekkel, akiknek a szavában nem lehet megbízni, akik nem tudnak garanciát vállalni a megállapodás betartására, akik a cigányságnak szánt pénzt elviszik ahelyett, hogy a közösségre fordítanák, azokkal nem érdemes aláírni semmiféle szerződést. Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, aki egyben a támogatásokat felügyelő miniszteri biztos, azt ígérte, a cigányok elfogadják a felajánlott munkát, és a továbbtanulás lehetőségével is élnek majd.
A kormány ugyanis átfogó – romákat érintő – oktatási változtatásokat is tervez. Az oktatás átalakítása nyomán húszezer cigány fiatal 50 szakmunkásképző iskolában szerezhet piacképes szakmát. Célul tűzték ki azt is, hogy legalább tíz- ezer cigány fiatal érettségit adó képzésben vehessen részt, illetve legalább ötezer tehetséges roma fiatalnak legyen lehetősége arra, hogy felsőfokú tanulmányokat folytathasson, s azokat be is tudja fejezni. – A tervek szerint a szak- és a felnőttképzés területén körülbelül 50 ezer, ma legfeljebb szakiskolai végzettségű cigány felnőtt piacképes szakképzését szervezik meg – közölte a miniszterelnök. Emellett 80 ezer, alapfokú képzettséggel rendelkező cigány felnőttet vonnak be képességfejlesztési programba.
– Ez olyan egyszerű dolgokat jelent, mint az írás, olvasás, számolás, informatika – jegyezte meg a kormányfő. Fontos feladatként említette azt is, hogy 150 ezer cigánynak lakossági egészségügyi szűrővizsgálatot szerveznek, hogy átlagéletkoruk ne legyen 10-12 évvel alacsonyabb a hazai átlagnál.
– Ismét utat mutattunk Európának – mondta Farkas Flórián, az ORÖ elnöke, hozzátéve: tíz évvel ezelőtt már elkezdték az Orbán-kormánnyal azt a programot, amely most fontos állomásához érkezett. Farkas szerint az aláírással bezáródtak a botránypolitizálás kapui. Hangsúlyozta: a cigány emberek dolgozni akarnak, s ezt a lehetőséget meg kell adni nekik. Úgy vélte, e tekintetben óriási felelősség van a cigány társadalom vállán is.
Az aláírás után Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat volt elnöke – aki ellen jelenleg büntetőeljárás folyik – az ORÖ fővárosi Dohány utcai székháza előtt rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. Elmondta: az általa vezetett párt 16 önkormányzati képviselőjét nem hívták meg az aláírásra, és az épületbe sem engedték be őket. Szerinte a megállapodás nem a magyar kormány és a cigányság közötti szerződés, hanem Orbán Viktor és a cigányság kétharmadának megállapodása.
Hiteltelennek tartják a megállapodást a szocialisták, köztük Teleki László volt romaügyi kormánybiztos és Nyakó István is. Utóbbi azt mondta, inkább térségi felzárkóztató programokra lenne szükség, most ugyanis olaj a tűzre, ha a kormány a szegények egy csoportját kiemeli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.