Munka százezer romának

Keretmegállapodást írt alá tegnap Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, amelynek egyik fő célkitűzése, hogy 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonjanak be a munkaerőpiacra.

Munkatársunktól
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő kiemelte: 20 ezer roma fiatal szerezhet piacképes szakmát a reformok nyomán. A kormány célja továbbá, hogy legalább 10 ezer roma fiatal érettségit adó képzésben vehessen részt, és legalább ötezer tehetséges roma felsőfokú tanulmányokat folytathasson. A miniszterelnök hozzátette: 80 ezer alapfokú képzettséggel rendelkező cigány felnőttet további képességfejlesztési programba vonnak majd be. – Ez olyan egyszerű dolgokat jelent, mint az írás, olvasás, számolás, informatika – fogalmazott a kormányfő. Emellett 150 ezer romának egészségügyi szűrővizsgálatot szerveznek, hogy átlagéletkoruk ne legyen 10-12 évvel alacsonyabb a hazainál.
Farkas Flórián a szakmai megállapodást a XXI. századba való „belépési kulcsnak” nevezte. Ugyanakkor a szocialisták hiteltelennek minősítették a megállapodást.
Eközben tegnap zászlót bontott az önkéntes munkára biztató A mi ügyünk elnevezésű mozgalom, amelynek fő szervezője Böjte Csaba ferences szerzetes és Hende Csaba honvédelmi miniszter. A kezdeményezés célja, hogy aki teheti, egyedül vagy másokkal összefogva tegye szebbé környezetét. Így útjára indulhat a parkosítást célzó Tündérkert-program, a lepusztult magán- és középületek felújítására hivatott Szép ház program, illetve a Kárpát-medence népnevelési és gyermekszociális program is. A megvalósításban a rendőrségnek is szerepe lesz: kiszivárgott hírek szerint a kormány azt tervezi, hogy a nyugdíjból visszarendelt rendőrök lehetnek a munkafelügyelők, a hadsereg pedig a közfoglalkoztatási programok szervezésében vehet részt januártól.

Bővebben a 3., publicisztika a 6. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.