Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stratfor
Érdekes fordulatot vettek a Visegrádi országok (V4) azzal, hogy nemrég bejelentették: 2016-ra lengyel vezetéssel közös, önálló, a NATO-parancsnokságon kívül tevékenykedő harccsoportot hoznak létre – állapítja meg elemzésében az amerikai geostratégiai intézet. Az írás szerint ez a közös lépés korántsem tűnik komolytalan elhatározásnak. George Friedman, az elemzés szerzője úgy véli, a V4 tervének hátterében igen komoly globális folyamatok játszottak szerepet. Egyrészt Oroszország viselkedése Jelcin óta jelentős mértékben megváltozott, másrészt a jelenlegi gazdasági válság jócskán átalakítja az eddigi uniós trendeket, míg ezzel összefüggésben sem Csehország, sem Lengyelország sincs elragadtatva az euró bevezetésétől. Harmadrészt a térség országai közül korábban már többen is hangot adtak annak, hogy szerintük az Egyesült Államok nem fordít elég figyelmet a régióra, amit a NATO új stratégiája is tükröz. A vészharangot mindemellett a németek eltávolodása Európától, az egyre szorosabb német–orosz kapcsolatok is megkongatták. Az elemzés rámutat: a V4 saját harccsoportjuk felállításával mérsékelt választ ad a térségben megjelenő folyamatokra. Az alakulat létrehozása mögött az északi harccsoport felállításával megegyező elképzelések húzódnak meg, azaz válaszolni kívánnak Moszkva megerősödésére és az európai kohézió kiszámíthatatlanságára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.