Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

BOOM
A felvidéki Ruttka városában is fallal választhatják el a roma telepeket a velük szomszédos panellakásoktól, hogy megelőzzék a konfliktusokat a romák és a házak lakói között – írta a szlovákiai magyar hírportál. Milan Mazúr, a település polgármestere azt mondta, nem tudatos elkülönítésről van szó, az állampolgárok biztonságuktól való félelmükben maguk kérték a lépést. A helybeli nyugdíjasok részéről sok panasz érkezett a romákra, elmondásuk szerint gyalázzák őket, összepiszkítják az ablakok alatti területet és leköpködik őket. Hasonló kerítésekkel különítették el a roma telepeket több más szlovákiai településen, a romák érdekvédelmi szervezetei ezt tudatos szegregációnak tartják.

Arab News
Csillogó-villogó luxusautók jelentek meg a Gázai övezet utcáin, amely a térségbeli politikai események legjobb lakmuszpapírja, írja a szaúdi napilap. A Hamász irányította, rendkívül szegény földnyelven általában rossz állapotú és régi autók láthatók, az újak különlegessége, hogy líbiai rendszámtábla van rajtuk. Ezeket az autókat líbiai menekültek adták el Egyiptomban, majd azokat átcsempészték a palesztin területre a számtalan alagút egyikén. Egy új KIA nagyjából ötvenezer dollárba (9,5 millió forint) kerül, de akár ennek a dupláját is kifizeti a kevés tehetős gázai egyike egy szép autóért. A lap beszámolója szerint egyszerre hat autót mutattak be az újságírónak, ötöt Líbiából, egyet Izraelből hoztak be. A gázai autókereskedő kifizette a behozatali vámot a Hamász-kormánynak és a szállítási költséget a csempészeknek, akik megígérték, hogy további luxusautókat hoznak Líbiából.
A Hamász állítólag ragaszkodik ahhoz, hogy lopott autókat tilos becsempészni. Az izraeli és az egyiptomi hatóságok egyaránt lezárták az övezet határait, a zsidó államból hetente mindössze negyven autó behozatalát engedélyezik, miközben ötezerre lenne igény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.