Negyedével csökkenhet a törlesztés

Odébb van még az egyezség a devizahitelesek mentőcsomagjáról. Ugyanakkor a gazdasági tárca legutóbbi, új ajánlata után az álláspontok ismét elmozdultak a holtpontról. A bankok ugyanis hajlandók arra, hogy két ponton engedjenek a kormánynak. Ugyanakkor a hitelesek számára legfontosabb kérdés a svájci frank árfolyamának rögzítése. Ha a kormány szándéka szerint 160 forint lesz a plafon, az átmenetileg durván negyedével csökkentheti a havi törlesztőrészleteket. Miközben formálódik a mentőcsomag, szélhámosok szállták meg a bajba jutott adósokat, egész iparág épült ki a legújabb csalásokra.

Jakubász Tamás
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két ponton is hajlandó a kompromisszumra a devizahitelesek mentőcsomagjának új változatával kapcsolatban a Magyar Bankszövetség. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett, s a bankszövetségnek múlt pénteken megküldött új ajánlat helyett a pénzintézetek alapvetően azt szeretnék, ha a kormány visszatérne a korábban államtitkári szinten egyeztetett csomaghoz. Emellett fontosnak tartják a mielőbbi megegyezést – mondta lapunknak Müller János, a bankszövetség szóvivője.
A bankszövetségnek küldött új ajánlatban a Reuters szerint az szerepel, hogy Matolcsy György a devizahiteleseknek 160 forinton rögzítené a svájci frank és 250 forinton az euró árfolyamát. Ez havonta akár 25 ezer forinttal alacsonyabb törlesztőrészletet jelenthet a devizahitelesek számára – írja az Origo.hu portál az Otthon Centrum Hitelcenter számításaira hivatkozva.
Az elképzelt megoldás átmenetileg durván a negyedével mérsékelné a frankhitelesek havi terheit, a svájci pénzt ugyanis mostanában 210 és 215 forint között jegyzik a devizapiacon. Mindez azonban csak ideiglenes könnyítést jelentene, hiszen a rögzített árfolyam legfeljebb öt évre szólna. A fennmaradó, külön számlán gyűlő fizetési kötelezettség pedig későbbre tolódna, feltehetően a teljes futamidő hátralevő részére. Így egy újabb, milliós hitel jöhet létre.
Miközben formálódik a mentőcsomag, egyre több ügyeskedő lát fantáziát a devizahitelek bedőlésében. Az adósok képviseletét ellátó civil szakemberek azt észlelték, hogy folyamatosan emelkedik a pénzügyi krízisbe került embereknek kiutat ajánló, valójában kétséges tevékenységet folytató személyek és szerveződések száma. Lapunknak Lénárd Mariann számolt be azokról a tapasztalatokról, amiket a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete gyűjtött össze. A főtitkártól megtudtuk, hogy a világhálót jóformán elöntik a banki adósoknak segítséget kínáló reklámok, ám a hirdetések számottevő részét ügyeskedők adják fel. Sőt gyakorta személyre szóló elektronikus levélben keresik meg a hitelét visszafizetni nem tudó polgárokat. Lénárd Mariann szerint némely hirdetésben az áll, hogy a segítséget nyújtó személy vagy csoport akár a felére is le tudja alkudni a hitel összegét, míg más reklámok a kilakoltatás biztos megakadályozását ajánlják. Az érdeklődőket ugyanakkor nem egy irodába invitálják, ehelyett az ügyeskedők kávézóban, étteremben vagy éppen valamelyik parkban egy padon hallgatják meg a szerencsétlen helyzetbe jutott személyt. – Az adósoknak rendszerint fizetniük kell a találkozó végén, ám a pénzükért cserébe gyakorta semmit nem kapnak – fogalmazott Lénárd Mariann, majd folytatta: az egyesületet sok olyan polgár kereste fel, aki már többeknek is fizetett, ám ügyét mégsem oldották meg. A főtitkártól megtudtuk azt is: számosan a hitelszerződés egyes kikötéseinek megtámadására ajánlkoznak – természetesen pénzért. Pereskedni azonban általában azok szoktak, akiknek már esélyük sincs a hitel visszafizetésére. Lénárd Mariann tapasztalatai szerint a jogi eljárás gyakran nem hoz megoldást az adósoknak.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) fellépése ugyanakkor hatékonyabbnak mondható. A hatóság a héten újabb két pénzügyi szolgáltató ellen nyert közérdekű pert. A PSZÁF tisztességtelen szerződési feltételek alkalmazása miatt perbe fogta a Zee Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t, a New Chance Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t, valamint az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt.-t. A Fővárosi Bíróság április 22-i ítéletében a Zee Capital tucatnyi szerződéses kitételét érvénytelennek minősítette. Binder István szóvivő kérdésünkre tudatta, hogy május 18-án a PSZÁF a másik két pert is megnyerte első fokon. A negyedik eljárás az AXA Bank ellen folyik: a procedúrában még nem született bírói döntés.

Kőbe vésett erősödés. „A svájci üzleti világnak meg kell tanulnia együtt élni az erős svájci frankkal, mivel egy olyan kis ország, amilyen Svájc, korlátozott eszközökkel rendelkezik a devizapiaci beavatkozáshoz” – jelentette ki Johann Schneider-Ammann, Svájc gazdasági minisztere tegnap. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.