Növekedést késleltet a lefagyott hitelezés

Szabó Anna
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább szigorodott a bankok vállalati hitelezése, ami komoly veszélyt jelent a hazai gazdaság fellendülésének szempontjából – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb banki felméréséből. A cégeknek nyújtott banki forrásokra még bő egy évet kell várni, mert a pénzintézetek még tovább korlátozták a hitelezési lehetőségeket – olvasható az MNB tegnap nyilvánosságra hozott felmérésében. A jegybank megítélése szerint a térség összes államában megindult már a cégek banki finanszírozása, támogatva a gazdasági kilábalást, nálunk azonban a pénzintézetek nemhogy engedtek volna a gyeplőn, hanem még szigorítottak is a feltételeken, és az előző évhez képest is kevesebb pénzt helyeztek ki az idén a hazai vállalatokhoz.
Az elemzés szerint Magyarországon már végbement a fordulat, vagyis a gazdaság már növekvő pályára állt, azonban ez egyelőre nem jár együtt a pénzintézetek hitelezési hajlandóságának változásával, ami meglehetősen nehezíti a kilábalást. A felmérés szerint a legtöbb nagy bank az összes területen csökkenti a hitelkínálatát. A vállalatok körében az utóbbi fél évben összesen 220 milliárd forinttal csökkent a kihelyezett hitelek összege. A hazánkban tevékenykedő bankok magatartása a legmélyebb válságot átélt balti országokéhoz hasonlítható.
A lakáscélú kölcsönöknél ugyanakkor a jegybank már a jövő év elején fellendülésre számít. A háztartások hiteleinek összege az utóbbi fél évben 200 milliárd forinttal csökkent. A jegybank felméréséből az is kiderül, hogy jelenleg csak a gépjárműhiteleknél számítanak javulásra. A dokumentum szerint már minden tizedik banki hitelt átütemezték a pénzintézetek, egyharmad részüket már nem is az első alkalommal.

Hűtlen kezelés az MNB-nél? Feljelentést tett a Jobbik a Legfőbb Ügyészségen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen az MNB arculatváltása ügyében – jelentette be tegnap Lenhardt Balázs. Az országgyűlési képviselő elmondta: a Braun and Partners tanácsadó cég körülbelül 45 millió forintot kapott az MNB tavalyi arculatváltásának kialakításáért és az ehhez kapcsolódó kommunikációs tanácsokért. A Jobbik szerint ez felveti a közpénzek hűtlen kezelésének gyanúját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.