Nyílt magyar nap Brüsszelben

Hullámzott a tömeg szombaton az Európai Tanács brüszszeli épületében a magyarul Nyílt nap, angolul Nyitott kapuk címen megrendezett szabad látogatási programsorozaton, amely a mai Európa- nap ünnepéhez kapcsolódott. A szokatlan, szinte trópusi meleg ellenére „telt házas” volt a belga filológusról és humanistáról, Justus Lipsiusról elnevezett épületben főszerepet kapott Magyarország rendezvénye, amelyet a magyar uniós elnökség szervezett meg.

2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-nap az amerikai nyugati parton is. A Los Angeles-i magyar főkonzulátus kezdeményezésére tíz, az Egyesült Államok nyugati régiójában található amerikai szövetségi állam kormányzója nyilvánította május 9-ét Európa-nappá. Alaszka, Arizona, Colorado, Hawaii, Nevada, Oregon, Texas, Új-Mexikó, Utah és Washington állam kormányzói proklamációikban elismerték az Európai Unió tagországaival fenntartott kapcsolataik fontosságát, és méltatták a magyar elnökséget. (MTI)


Vargha Ágnes brüsszeli uniós nagykövet kíséretében a rendezvényen kora délután megjelent Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. A híresztelések szerint FC Anderlecht-drukker uniós elnök a magyar standoknál találkozott Juhász Rolanddal, a sokszoros bajnok belga csapat játékosával is, aki autogramot osztogatott rajongóinak. Az érdeklődőket igen változatos program várta: táncházi műsorok, ahol a BFK Band muzsikált; Fülöp Gábor & Schall Dóra, valamint a Világfa Együttes táncolt. A gyermektáncházat a Kezes Band „képviselte”, de a gyerekek aktívan részt vehettek nemezelésen is, amelyet Both József és Both Zsuzsa vezetett.
Volt még külön gyereksarok is, ahol animációs filmeket, mesefilmeket és népmeséket vetítettek, valamint Üzenem Európának címmel interaktív gyermekrajz-kiállítást szerveztek úgy, hogy lehetőség nyílt rajzos válaszüzenetek küldésére. Plüssállatokból pedig az őshonos magyar állatfajokat mutatták be.
Hologrambemutatót tartottak Szent István koronájáról, kiállítást szerveztek a magyarországi innovációról, a múltról és jövőről, amelyen bemutatták az Óbudai Egyetem diákjainak alkotásait. Látható volt Galamb József 1908-as T-modellje, de a 2011-es energiatakarékos autó diákpályázatának eredményei is. Perge Olivér Rubik-kocka-bemutatót tartott, míg Kovács Péter és Kárász Roland világbajnokok freestyle művészetüket mutatták be a közönségnek. A vendéglátók a szem és a fül mellett a szájról sem feledkeztek meg: a Magyar Turizmus Benelux Iroda vörös- és fehérborokat, valamint pogácsát kínált, míg az uniós állandó képviselet kolbásszal, téliszalámival kedveskedett. Volt csokoládés almakarika és kürtőskalács is.
A magyar elnökség nem csak adott, kapott is: a rendezvényre ellátogató Van Rompuy uniós elnöktől méltatást, míg José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az uniós ünnep alkalmával a magyar elnökség honlapjának adott interjúban dicsérte a magyar uniós elnökséget. Azt hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség idején fontos lépések történtek egy erősebb európai gazdaság felépítésére. Elmondta, itt a legfontosabb lépésnek a gazdasági kormányzás hat törvénykezési javaslatának terén elért gyors és jelentős haladást tartja.
Magyarország – mondta Barroso – elnöksége idején minden tőle telhetőt megtett, hogy elmélyüljenek a kapcsolatok a keleti szomszédokkal. Ami az Európai Uniónak Horvátországgal történő bővítését illeti, kijelentette, azt üdvözli, de annak befejezéséhez még „egy végső erőfeszítésre” van szükség. Noha a bizottsági elnök szerint a válság után Európa a helyes úton jár, de „a válság hatását még egy ideig Európa sok polgára és vállalkozása érezni fogja”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.