Nyugdíjügy: enyhül az állóháború

Bákonyi Ádám
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Informális találkozón egyeztetett tegnap a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek sztrájkbizottsága és Pintér Sándor belügyminiszter a nyugdíjrendszer átalakításáról. Bár megállapodás nem született, úgy tudjuk, az „állóháborús” helyzethez képest higgadtabb hangnemben folyt a tárgyalás. Így a sztrájkbizottság egyelőre elhalasztotta a tervezett nyomásgyakorlásról szóló döntést. Kónya Péter lapunknak úgy fogalmazott, tegnap az eddigiekhez képest részletesebb tájékoztatást kaptak a kormány terveiről, ám ezekre nem tért ki. A sztrájkbizottság vezetője nem nyilatkozott arról sem, milyen módon tartanának munkabeszüntetést. A hivatásos állomány tagjai ugyanis nem rendelkeznek sztrájkjoggal, így a munkabeszüntetés törvénytelen lenne, ami azonnali elbocsátást vonna maga után. A találkozó után a Belügyminisztérium annyit közölt, a tárgyalások a héten folytatódnak, hétfőn a Rendészeti Érdekegyeztető Fórumon ismertetik a hivatalos álláspontokat. A sztrájkbizottság azután alakult meg, hogy Lázár János és Balsai István fideszes politikusok alkotmánymódosító javaslatot nyújtottak be az öregségi nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba vonult rendőrökre, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozóan, ellátásuk felülvizsgálhatóvá tételére.
A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete levélben tiltakozott a parlamenti képviselőknél, perek tízezreivel fenyegetve a kormányt, továbbá azzal, hogy a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulnak. A Mozdonyvezetők Szakszervezete is sztrájkbizottságot alakított, hogy felmérje egy munkabeszüntetés támogatottságát Ám tárgyalnának a kormánnyal, ahogy BKV egyik szakszervezete, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is.

Pálfordulás? 180 fokot fordult az MSZP, az LMP és a Jobbik véleménye a korai nyugdíjba vonulás kapcsán, hiszen választási programjaikban ők is a felülvizsgálatot helyezték kilátásba – mondta Rétvári Bence (KDNP). Az LMP ezt cáfolta, mondván, csak csökkentették volna „a bizonyos ágazatokhoz, foglalkozásokhoz kötődő nyugdíjba vonulás lehetőségét”. (MTI)
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.