Parkolás: Pécs a pénzéhez jut

Idén ősszel távoznia kell a pécsi parkolási bizniszből a sokak számára szinte személyes ellenségnek tekintett Gámán Kft.-nek. A társaság ténykedése után önkormányzati cég, a Biokom Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. kasszájában landolhat a díjakból befolyó pénz.

Bóka Máté Ciprián
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molotov-koktél. Nem történt személyi sérülés abban a támadásban, amely során két Molotov-koktélt dobtak ismeretlenek a pécsi építőipari vállalkozó, Bayer József házára szerda éjjel. A Baranya megyei napilap-információ szerint a szerkezetek a garázsbejáratot találták el, a lángokról szomszéd értesítette a férfit, aki szerint üzleti ügy állhat a háttérben. A rendőrség zaklatás vétsége miatt indított nyomozást. Bayer cégéhez számos pécsi nagyberuházás köthető, többek között részt vett a botrányos építési krónikájú vásárközpont, az Expo Center felhúzásában, de az ő vállalkozása végezhette el az Európa kulturális fővárosa program keretén belül a Széchenyi tér megújítását is.


Még az előző, szocialista városvezetés idején kötött szerződést a Gámán Kft.-vel (illetve korábban a Kerrident Kft.-vel) az önkormányzat. A korábbi megállapodás értelmében a parkolási társaság az első időkben jóval több pénzt tehetett zsebre, mint a város, de ez az arány már megfordult, s Pécsnek jutott több a parkolási díjakból 2010-ben is: a 280 milliós összbevételből 160 milliót utaltak át. A szerződés ősszel jár le, így az évi háromszázmillió forintos üzletet átveheti a város. Az önkormányzat megkapja a felépített parkolási infrastruktúrát is, a rendszer üzemeltetése pedig az önkormányzati tulajdonú Biokom Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft.-hez kerül.
Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere közölte: a jelenleginél sokkal polgárbarátabb rendszert kívánnak létrehozni, s erre több elképzelésük is van, amelyeknek kidolgozása még folyik. Annyit azonban elárult, hogy olyan kártyás rendszert szeretnének bevezetni, amely megkönnyítené a jegyváltást. A tervek között szerepel az is, hogy úgy változtassák meg az egész évre szóló bérleti rendszert, hogy ezentúl ne lehessen megbírságolni azokat, akik a bérletüket otthon felejtik, vagy akiknek az autójában nem látható helyre csúszik be a dokumentum.
Az alpolgármester szerint júniusban tárgyalhatja a pécsi önkormányzat közgyűlése az átadás-átvétel folyamatáról és az új rendszer bevezetéséről szóló előterjesztést. A későbbiekben a parkolási díjakból származó bevételt a Biokom Kft. városüzemeltetési feladatokra fordítja majd. A cég ügyvezetője, Kiss Tibor elmondta: a pénzből utak, járdák rendbetételére, karbantartására, parkok rendezésére, közterületek üzemeltetésére áldoznak majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.