Prioritás a kisebbségi törvény

Pataky István
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prioritás a bukaresti kormány számára a kisebbségi törvény elfogadása – mondta lapunk kérdésére a román külügyminiszter. Teodor Baconschi arra nem tért ki, mikor kerülhet a parlament napirendjére a kulturális autonómia kereteit is szabályozó törvényjavaslat. A jobbközép demokratákkal együtt kormányzó RMDSZ korábban a koalíció megmaradásának egyik feltételeként jelölte meg az évek óta halasztott törvény elfogadását idén nyárig. Ezzel kapcsolatban a román diplomácia vezetője elmondta, a jogszabály nem politikai nyomásra születik. „Hiszünk abban, hogy ez egy igazságos törvényjavaslat” – hangsúlyozta Baconschi, aki tegnap Budapesten tárgyalt magyar kollégájával.
A tárgyalások után Martonyi János azokról a „rendkívüli erőfeszítésekről” beszélt, amelyeket Magyarország uniós elnökként tesz a román és bolgár schengeni csatlakozásért. A külügyminiszter kiemelte, az övezet kiterjesztése nincs összefüggésben a rendszer egészének felülvizsgálatát célzó kezdeményezésekkel. Elmondta azt is, Budapest örömmel fogadta, hogy „minden valószínűség szerint nem fenyegeti veszély” a román tanügyi törvény azon rendelkezéseit, amelyek a történelem és földrajz tantárgy anyanyelven történő oktatását teszik lehetővé. Baconschi sikeresnek nevezte a magyar uniós elnökséget, amelyet Románia teljes mellszélességgel támogat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.