Századvég: Többszörös a Fidesz fölénye

Munkatársunktól
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegi változás nem érzékelhető a politikai erőviszonyokban a Századvég májusi közvélemény-kutatása szerint. Az intézet közleménye rámutat: a biztos szavazó pártválasztók körében még mindig többszörös a kormánypártok fölénye. Ebben a kategóriában a Fidesz–KDNP-re 57, az MSZP-re 21, a Jobbikra 13, az LMP-re pedig 6 százalék szavazna, ha most lennének a választások. Vagyis a kormánypártok támogatottsága 2,7-szer nagyobb, mint a szocialistáké.
A teljes népesség körében a Fidesz–KDNP 35 százalékon áll, ami kismértékű, hibahatáron belüli csökkenést mutat a március végi eredményhez képest. Eközben az MSZP 12 százalékot tudhat magáénak, ami azt jelzi, hogy a legnagyobb ellenzéki párt „szavazatszerző képessége továbbra is korlátozott, az elmúlt hónapokban nem tudta érdemben szélesíteni táborát”. Ugyanez igaz a két kisebbik parlamenti pártra is: a Jobbik 9, az LMP pedig 5 százalékon áll, vagyis esetükben a „pártpreferencia-változás mértéke egyelőre nem haladja meg a statisztikai hibahatárt”.
A Századvég felmérése szerint májusban a választókorúak 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. Ez a részvételi hajlandóság csaknem azonos a márciusi és a múlt év záró időszakában mért adatokkal. Ugyanakkor enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya: jelenleg a megkérdezettek 37 százaléka sorolható ide.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.