Szennyezett paprikától tartanak

2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy mennyiségű, Törökországból származó, vegyszerekkel szennyezett friss paprika érkezett az Európai Unió határaihoz az elmúlt két hónapban, ezt az EU gyors riasztási rendszerében (RASF) jelezték az érintett országok. A törökországi szennyezett paprikára a Ketesaruk.hu hívta fel a figyelmet, megjegyezve, hogy hazánkban nem vizsgálják a veszélyes anyagokat tartalmazó terméket.
A RASF listáiból kiderül, hogy a szállítmányok többségét már a határokon sikerült visszafordítani vagy megsemmisíteni, de áprilisban volt olyan szállítmány is, amelyet csak későn, szlovéniai boltokban fedeztek fel a hatóságok. A friss zöld-, illetve fehér paprikában és az őrölt pirosban számos növényvédőszer-maradékot mutattak ki.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága kérdésünkre, hogy vizsgálják-e a Törökországból érkező paprikát, arról tájékoztatott, hogy a növényvédelmi hatóság ellenőrzéseikor felhasználja a RASFF információit. A riasztási rendszer gyors és hatékony eszköz arra, hogy az európai államok hatóságai kiszűrjék és megtalálják az egészségre veszélyes termékeket. Tájékoztatott arról is, hogy a nem uniós országokból származó termékeket a határállomásokon és a kereskedelmi forgalomban is különös figyelemmel kísérik, és ha gyanút fognak, fokozott ellenőrzéseket rendelnek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.