Taxisblokád újrajátszva?

2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Be kell látnia a kormánynak, hogy változtatnia kell az eredeti elképzelésén, mert elkövetkezhet az az idő, amikor a szakszervezeti vezetők nem tudják egy-egy demonstráció békés jellegét biztosítani – hangzott el a minap. Nem, kérem, nem egy radikális szervezet tájékoztatóján közölték az iménti keménykedő mondatot. A szomorú az, hogy az egyik rendvédelmi szakszervezet, a demonstrációs bizottság vezetője, Kónya Péter fenyegetőzött imigyen a belügyi tárcával való tárgyalás után. Nézzünk csak kicsit a megdöbbentő kijelentés mögé. Mindjárt a „Be kell látnia a kormánynak” kitétel furcsán fest. Eddig abban a hiszemben voltunk: nem politikai megmozdulásról van szó. Azzal viszont, hogy a szakszervezeti vezető a kormányt nevesíti, s nem a velük tárgyaló belügyminisztériumot, deklarálja: a kabinetre akarnak nyomást gyakorolni. Politikai szereplőként viselkednek, nem érdekvédelmiként. Sajátságos coming out. Nem is hagynak kétséget maguk a rendőrök, tűzoltók, katonák, börtönőrök sem ilyen irányú ambícióik felől. Erről pontos eligazítást nyújt a már hivatkozott kijelentés, miszerint nem tudják biztosítani a békés jelleget a megmozdulásokon. Miért? Eddig tudták? Vagy a jövőben nemcsak egyenruhában akarnak egyesek felvonulni, hanem fegyverrel? Ugye azért ilyen zsarolásra mégsem gondoltak komolyan?
Egy ország nézte hüledezve, amint füstbombákat eregetnek, árvizet okoznak tűzcsapokat nyitogatva azok az adófizetők pénzéből fizetett személyek, akiknek éppen az lenne a dolguk, hogy az ilyen infantilis kártevéseket meggátolják. Megütközést keltett, hogy sokan szabályellenesen, uniformisban és maszkban vonultak fel. Aztán következett a Kossuth téri ijesztgetési manőver, amikor az egyenruhások átlépték a parlamentet körülvevő láncot, és leültek a T. Ház lépcsőjére. Arra intettek: vigyázzatok, mi ezt is megtehetjük, mert az egyenlők közt mi vagyunk az egyenlőbbek. Az a példátlan antiszemita provokáció, hogy kék Dávid-csillagos zászlót égettek, már nem is keltett különösebb meglepetést az iménti műsor fényében.
A rendvédelmisek rendetlenkedése olyan, mint amikor a tűzoltó tüzet, a közlekedési rendőr balesetet idéz elő. Egy tanár sem veri be az iskola ablakait, ha protestál az elmaradt béremelés miatt. S egy orvos sem úgy tiltakozik, hogy mindenkire rátüsszent, ha meg van fázva vagy lerúgja a szembejövőket, hadd fájjon a lábuk. Fel tudják ezek a rendvédelminek látszó illetők fogni, mit művelnek? Hogy saját maradék renoméjukat zúzzák porrá? Egyáltalán: így hogy várhatják el a jogkövető magatartást az emberektől? De legalább már értjük, miért volt olyan nagy rendetlenség az utcákon nyolc évig. Hisz aki nem tudja magát megfékezni, miként tudna másokat? És milyen útonálló szöveg az, hogy nem tudják garantálni a tüntetés erőszakmentességét? Csoda, hogy már 2006 őszén sem tudták garantálni saját erőszakmentességüket? Lejáratják magukat és a nyilván többségben lévő becsületes kollégáikat is a politikai, taxisblokád-retroérzést idéző akciózásokkal. Az emberek könnyen arra a logikus következtetésre juthatnak, hogy érdekvédelminek álcázott hatalmi-politikai fellépéssel, tüntetés fedőnevű randalírozásokkal van dolguk. Kónya Pétert arról kérdezték, amikor a parlament előtti lezárt területre benyomultak a tiltakozók, hogy nem kellene-e jobb belátásra téríteni őket. Valami olyasmit mondott: ha ennyi fegyveres rendvédelmi dolgozó beindul, nincs, aki megállítsa őket.
Nem veszik észre, milyen mélyre süllyedtek? Nem érzik, milyen kínos rájuk nézve, hogy törvénytisztelőbbek voltak náluk a leszélsőségesezett tüntetők a Kossuth téren 2006 őszén, akik egyszer sem léptek be az ország háza körüli védelmi zónába? Azt mondta a belügyminisztériumi tárgyalás után a delegációvezető: elkeseredett az állomány. Szerintünk meg legalább ilyen elkeserítő ez a gyerekesen törvénykerülő zsarolás, amivel kockáztatják a mundér becsületét. Ezáltal ők is részeseivé váltak az ellenzéki haditervnek, amely arra irányul, hogy a kormányt rászorítsák legalább egy intézkedésének visszavonására. Hogy lobogtathassák, mint győzelmi trófeát: lám, meghátráltak! Gyengék ezek!
A tüntető rendvédelmisek tudatosan és szándékosan garázdán viselkedtek. Rájuk nem vonatkozik a most elfogadott törvény a félkatonai egyenruhás szervezetek félelemkeltésének tilalmáról?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.