Törvénnyel az álegyházak ellen

Tarics Péter
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szászfalvi László szerint az új egyházi törvény rendeltetése az is, hogy biztosítsa az egyházi közoktatási intézmények autonómiáját. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyház-, civilügyi és nemzetiségi államtitkára ezt a Vallás, egyház, oktatás Európában és Magyarországon című vallástudományi szimpóziumon mondta. Szászfalvi hozzátette: tavaly nyár óta nincs akadálya annak, hogy az önkormányzati iskolák egyházi intézményekké váljanak. Az államtitkár szerint a kormányzat ezzel is segíteni szeretné az önkormányzatok helyzetét. Mint mondta, ez azonban csak azokon a településeken működhet, ahol a pedagógusok és a szülők lelkileg és spirituálisan is ezt egyértelműen igénylik. Közölte: az önkormányzati iskolák egyházi kötelékbe kerülése ugyanis nem csak gazdasági kérdés.
Szászfalvi az új egyházi törvényről azt mondta: a tervezet alapvetően az egységes egyházi státusból indul ki. Kiemelte, a tervezet szerint az egyházalapításhoz egyértelműen az szükséges, hogy a vallási közösség vallási, hitéleti tevékenységet folytasson. Mint mondta, a regisztráció is szigorúbb lesz az eddiginél, annak érdekében, hogy kiszűrjék a visszaéléseket. Szerinte ugyanis eddig az egyházi státus is alkalmas volt az anyagi visszaélésekre. Ezt az állapotot fogja az új egyházi törvény megszüntetni. Ennek eredményeképpen a tervek szerint mintegy hatodára csökken a valódi vallási tevékenységet folytató közösségek száma Magyarországon.
A Magyar Vallástudományi Társaság által szervezett tanácskozáson előadóként részt vett Máté-Tóth András, a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszékének tanára, aki egyébként a közelmúltban készítette el Magyarország egyházi leltárát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.