Új eljárás kezdődött a HIV-perben

Hírösszefoglaló
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadjára is első fokon kezdte tárgyalni a Budai Központi Kerületi Bíróság tegnap az úgynevezett HIV-pert, amelyben Kovács Zoltánt azzal vádolják, hogy HIV-vírussal megfertőzte volt feleségét és volt barátnőjét. A férfit és volt feleségét külön-külön hallgatták meg, a vádlott volt barátnőjét nem tudták beidézni – közölte a távirati iroda. Korábban a Fővárosi Bíróság (FB) eljárási szabálysértésekre hivatkozva állapította meg, hogy az első fokon meghozott felmentő döntés felülbírálatra alkalmatlan, ezért azt hatályon kívül helyezte.
A másodfokon eljáró bíróság hangsúlyozta: megengedhetetlen, hogy nyitott kérdések maradjanak, felmentő rendelkezés is csak akkor hozható, ha valamennyi szempontot megvizsgáltak. Az FB szerint hiányos az elsőfokú bíróság indokolása, és a tényállás is felderítetlen maradt. A másodfokon eljáró bíróság kizárta az ügyet korábban tárgyaló bírót. 2008 januárjában már született egy – szintén bizonyítottság hiányára hivatkozó – felmentő ítélet, ám az FB hatályon kívül helyezte a döntést, és új eljárás lefolytatását írta elő. Az első, nem jogerős ítélet után a vádlott akkori ügyvédje azt mondta: védence 2000-ben tudta meg, hogy HIV-vírussal fertőzött, majd felesége is tudomást szerzett erről, de csak 2006-ban tett feljelentést. A sértettek szerint ugyanakkor a kapcsolat elején a férfi nem közölte, hogy fertőzött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.