Új olajmezőt tártak fel Argentínában

2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas olajkészletet talált Közép-Argentína Neuquén tartományában az ország nagyobbrészt még spanyol kézben levő olajvállalata, az YPF. A 150 millió hordósra becsült olajmező az argentin olajóriás készletének 35, az ország teljes tartalékának pedig 8 százaléka – mondta Julio de Vido tervezési miniszter. A most megtalált olajmező az utóbbi húsz év legnagyobb lelőhelye, ugyanis az új lelőhelyek keresését az új tulajdonosok elhanyagolták.
Még az államfő, Cristina Fernández de Kirchner is tévébeszédben foglalkozott a hírrel a tény megerősítése után. A hír azért kapott ekkora visszhangot, mert évek óta súlyos energiaellátási nehézségekkel küszködött az argentin ipar és a lakosság is. Az üzemanyag-ellátás az olaj árának folyamatos emelkedése miatt rendre nehézségekbe ütközött az adósságokban még mindig úszó dél-amerikai országban, még az év elején is többször elfogyott a benzin és a gázolaj.
Az YPF néhány éve visszavásárolta a részvények 15 százalékát a Repsoltól, a többségi spanyol tulajdonostól. Május elejére az YPF már megszerezte a részvények 25 százalékát, és jelezte a megszorult spanyoloknak, hogy folytatják a visszavásárlást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.