Vizsgálják a Mol-szerződést?

Hírösszefoglaló
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felülvizsgálhatja a horvát kormány azt a 2009-es szerződést, amely által a Mol irányítási jogokat kapott az INA-ban – legalábbis ezt kezdeményezte Davor Stern, a horvát olaj- és földgázipari cég felügyelőbizottsági elnöke.
Mint azt a Napi.hu írta, Stern egy jogászcsapatot is felfogadott, hogy vizsgálja meg a Mol-menedzsment gyakorlatát. Az INA felügyelőbizottságának vezetője ezenfelül a gazdasági minisztériumnak küldött javaslatában egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, amely az előző, Ivo Sanader vezetette kormány által kötött megállapodást venné górcső alá.
Császár Péter, a KBC elemzője ugyanakkor úgy véli, ez a lépés nem befolyásolja a finomítókkal kapcsolatos fejlesztési stratégiát, és nem lesz negatív hatással a Mol-részvények árfolyamára sem, mivel a Horvátországból érkező negatív hírek már beépültek az árfolyamba. Az elemző szerint viszont nem volt szerencsés lépés a Mol decemberben, az INA közkézen lévő részvényeire tett vételi ajánlata. A magyar társaság enélkül is irányíthatta az INA-t, így ezzel csak felesleges támadási felületet adott.
Az írás arra emlékeztet, hogy korábban több elemző vélekedett úgy: ameddig a menedzsmentszerződés életben van, addig a Molnak nagy problémája nem adódhat, a vállalatirányítási szerződés esetleges átalakítása viszont jelentős veszély lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.