Zágráb erős szövetségesre lelt

Már teljes mellszélességgel támogatja Horvátország uniós csatlakozását Viviane Reding, az Európai Bizottság egyik alelnöke, tájékoztatta lapunkat egy magát megnevezni nem kívánó uniós diplomata. Az EU berkeiben nem volt titok, hogy az igazságügyért és alapjogokért felelős luxemburgi biztos korábban a színfalak mögött meglehetősen vehemensen ellenezte a horvát csatlakozást.

2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugat-balkáni ambíciók. Jelentős előrelépést ért el a magyar elnökség a horvát csatlakozási tárgyalásokban, a kormány a következő hetekben továbbra is dolgozik ennek lezárásáért – közölte tegnap Balla Mihály. A külügyi bizottság elnöke szerint Macedóniával meg lehetne kezdeni a belépési tárgyalásokat a Görögországgal fennálló névvita megoldása nélkül is, igaz, azt a megbeszélések lezárásig rendezni kellene. Hozzátette, Montenegrónak még teljesítenie kell feltételeket a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, ám az ország megítélése alapvetően kedvező az EU-ban. (MTI)


A zágrábi csatlakozás előtti talán „legrázósabb”, az igazságügygyel és alapjogokkal foglalkozó 23. fejezetet még a nyár beköszönte előtt sikerrel le lehet zárni és ezt a véleményét meg is osztotta Stefan Füle bővítésért felelős cseh biztossal – állítja a lapunkat tájékoztató diplomata. Mint ismeretes, a soros magyar uniós elnökség egyik fő célkitűzése a horvát csatlakozási fejezetek lezárása még június vége előtt, amikor a magyarok átadják az unió vezetésének stafétabotját a lengyeleknek. Reding „áthangolódását” alapvetően több olyan változtatás segítette, amelyet a horvát kormány hozott. Ezek közé tartozik az, hogy a horvátok a független bíróságot belefoglalták az alkotmányba; együttműködnek a hágai Nemzetközi Büntetőbírósággal; létrehoztak négy olyan bíróságot, amelyek enyhébb háborús bűntetteket elkövető vádlottakat vonnak felelősségre; csökkentik a bíróságokon a hátralékban lévő ügyek számát; útitervet dolgoztak ki a bírák és ügyészek kinevezéséről, valamint Zágráb a háborús bűnösöket terhelő bizonyítékokat bocsátott a hágai bíróság rendelkezésére.
Mint a lapunkat tájékoztató uniós diplomata elmondta, Horvátország azzal is jelentősen hozzájárult az igazságügyi és alapjogi fejezet sikeres lezárásának reményéhez, hogy a zágrábi kormány csütörtökön jelentést fogadott el az azzal kapcsolatos uniós követelmények teljesítéséről. Egy másik jelentésében pedig a 8-as számot viselő versenypolitikai fejezet kívánalmainak teljesítésével foglalkozik. Zágráb az unió rendelkezésére bocsátott egy harmadik jelentést is, amely a horvát hajógyárak 2010 és 2020 közötti kölcsönös jogairól és kötelezettségeiről való megállapodásról szól. Jadranka Kosor miniszterelnök tegnap találkozott Zágrábban az ott akkreditált uniós országok nagyköveteivel, hogy megismertesse velük a 23-as fejezet brüsszeli kívánalmainak teljesítéséről szóló jelentés tartalmát. A lapunkat informáló diplomata arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni, hogy Reding biztos álláspontjának pozitív változása azt jelenti-e, hogy Zágráb június 30-ig lezárja a csatlakozási feltételeket az EU-val.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.