A belgák megszüntetik a banktitkot

2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lesz nyugodt álmuk azoknak a magyar polgároknak – és velük együtt negyedmillió uniós állampolgárnak –, akik korábban úgy döntöttek, Belgiumban nyitnak takarékszámlát.
Összesen mintegy kétszázötvenezer személyről van szó és a belga pénzügyminisztérium szerint legtöbbjük – mintegy százezer fő – francia állampolgár. A belga kormány most úgy döntött, hogy megszünteti a számláikra vonatkozó banktitkot, és a tulajdonosok személyéről, valamint a számlán lévő összegről tájékoztatják a számlatulajdonos hazájának illetékes hatóságait.
A belga pénzügyminisztérium annak nyomán döntött így, hogy tavaly lépett életbe Belgiumban a takarékszámlák megadóztatására vonatkozó uniós irányelv, amely megszünteti az országban az e bankszámlákra vonatkozó titoktartási kötelezettséget. A tervek szerint a belga hatóságok az uniós országok megfelelő hatóságait mától kezdve július 1-jéig értesítik a részletekről – közölte a belga pénzügyminiszter.
A Belgiumban nyitott takarékszámlák leggyakoribb, jellegzetes tulajdonosai francia állampolgárok. A legtöbb takarékszámlát a BNP Paribas-Fortisnál, az ING-nél, a KBC-nél és a Dexia pénzintézeteknél nyitották. A második helyen a hollandok állnak: közülük mintegy ötvenezren nyitottak itt számlát, míg a harmadik hely Németországé, amelynek állampolgárai 22 500 belga számlával rendelkeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.