A BL-döntő miatt oszlatna Spanyolország

2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyolországi városok főterein tiltakozók a Néppárt vasárnapi elsöprő győzelme óta ismét buzgón tanácskoznak, hogy eldöntsék, hogyan tovább. A május 15. óta a nagyon súlyos spanyol gazdasági válság és a válságkezelő intézkedések ellen tiltakozók most attól tartanak, hogy a rendfenntartó erők a Barcelona és a Manchester United szombati londoni BL-döntőjét használják ki a közterek kiürítésére, amelyeket már a káosz fenyeget. Madrid történelmi terén ezért kisebbfajta csoda történt, mert a „los indignados” (felháborodottak) engedtek a káosz és a vevők elmaradása miatt háborgó Puerta del Sol téri vállalkozók nyomásának is, és eltávolítják az üzletek kirakataira és redőnyeire kiragasztott transzparenseiket.
Az „utcai demokrácia” annyit elért a vasárnapi részleges tartományi és helyhatósági választásokon, hogy nagyon megugrott az üresen vagy érvénytelenül leadott szavazólapok aránya. Egyik fő céljukkal ellentétben viszont nem tudtak változtatni a részvételi arányon még érdemben sem. Mintegy száz helyi tiltakozó közben rövid időre elfoglalta a jobboldali vezetésű Murcia tartomány székhelyének körzeti tévécsatornáját, felolvasták kiáltványukat, majd békésen távoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.