A jövő magyar politikusai egyeztettek

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromnapos nemzetpolitikai találkozót tartottak erdélyi, vajdasági, felvidéki szervezetek a KDNP ifjúsági tagozata, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szervezésében Debrecenben. Az összejövetel úttörő kezdeményezés az intézményesített ifjúsági magyar–magyar kapcsolatok építésében – mondta Stágel Bence IKSZ-elnök. A csaknem ötven ifjú politikus – akit Stágel a Kárpát-medence leendő közéleti vezetőiként aposztrofált – a felvidéki Via Nova, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezete, az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács és a Magyar Ifjúsági Értekezlet, valamint az IKSZ és a Fidelitas képviseletében érkezett. A találkozón kialakult álláspontot ismertetve Stágel elmondta, a résztvevők egyértelműen úgy foglaltak állást: a kettős állampolgárság törvénybe iktatásával és a nemzeti összetartozás törvényének elfogadtatásával a magyar kormány többet tett a határon túli magyarokért, mint szociálliberális elődei az előző nyolc évben együttesen.
Wetzel Tamás miniszteri biztos az egyszerűsített honosítási kérelmekről szólva elmondta, január óta 64 államból nyolcvanezer kérelem érkezett a magyar állampolgárság megszerzésére, és ezren már le is tették az esküt. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar nemzetpolitika eredményeit foglalta össze, amelyekhez tabukat kellett ledönteni. Az első lépést Antall József tette meg, amikor kimondta: lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke. Hasonlóan tabunak számított a határon túli magyar közösségek autonómiájának felvetése, most viszont a Vajdaságban már kulturális autonómiát élvezhetnek a magyarok. Sajnálja, hogy „Szlovákia máig az előző nacionalista kormány csapdájában vergődik”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.