Adócsalást tártak fel az őrző-védő cégnél

Hírösszefoglaló
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 300 millió forintos áfa- csalást és egyéb visszaéléseket tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi regionális adó-főigazgatósága egy budapesti, őrző-védő tevékenységet folytató társaságnál. Az ügyben az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette miatt indult nyomozás – közölte az Objektív Hírügynökség.
A kft. egy alvállalkozói láncolat beiktatásával fiktív számlákat fogadott be, s ezek alapján három év alatt csaknem 300 millió forinttal csökkentette fizetendő áfáját. A számlák többsége olyan alvállalkozóktól származik, akik adóbevallást nem nyújtottak be, bejelentett székhelyükön nem működtek, adószámukat több esetben felfüggesztették vagy törölték, a tulajdonosok pedig ugyanazok, vagy közeli rokoni kapcsolatban állnak egymással. A biztonsági őrök sokszor nem tudták, ki a munkáltatójuk, és míg a munkabér és a munkavégzés helyszíne ugyanaz maradt, addig őket rendszeresen léptették ki és be az egyik cégből a másikba.
A levont magán-nyugdíjpénztári tagdíjakat a munkáltatók többször nem fizették be és a folyamatos, több száz órás munka mellett is csak havi egy-két alkalmat igazoltak, vagy nem is jelentették be a vagyonőröket.
Az alkalmazottaknak a munkaidő-nyilvántartáshoz kétféle, különböző tartalommal bíró jelenléti ívet kellett vezetniük, de a szolgálati naplót – a munkavezető utasítására – még ellenőrzés esetén sem mutathatták meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.