Áldás a csíksomlyói zarándokvonatokra

Vigh Dániel
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke, az Európai Parlament alelnöke és Kiss Rigó László, szeged–csanádi püspök áldják meg azt a két különvonatot, amely június 10-én indul több mint másfél ezer zarándokkal Erdélybe, a csíksomlyói búcsúra – tudta meg lapunk az utazást immár negyedik alkalommal szervező utazási irodától. A zarándokok pünkösd szombatján részt vesznek a csíksomlyói búcsún, a több százezres hálaadó körmeneten, ami az elmúlt években a világ magyarjainak kultikus ünnepévé, ökumenikus találkozójává vált.
– A székelyföldi falvakban, városokban magyar zászlókkal, pálinkával, pogácsával százak, ezrek üdvözlik majd a vonatokat és az utazókat – mondta az egyik főszervező. Mező Tibortól azt is megtudtuk: a szerelvények a búcsú másnapján eljutnak a történelmi Magyarország ezeréves határára, a Keleti-Kárpátokba, Gyimesbükkre, ahol felejthetetlen fogadtatásra számíthatnak a zarándokok
– A Székely gyors elhalad történelmi múltunk dicső helyszínei mellett: Nagyváradon, a Sebes-Körös völgyén, Kalotaszegen, Kolozsváron, Szamosújváron, Désen, Dédán keresztül jutunk el a Székelyföldre – tette hozzá a szervező. – A Csíksomlyó expressz a Déli-Kárpátok tövében zakatol a történelmi Magyarország keleti végei, a Székelyföld felé. A Csíksomlyó expressz Sopronból indul június 10-én 02 óra 33 perckor, majd Kapuváron, Csornán, Győrön, Komáromon és Tatabányán át érkezik Budapestre a Keleti pályaudvarra. Innen, a püspöki áldás után a Székely gyors várhatóan 05 óra 30 perckor, a Csíksomlyó expressz 06 óra 15 perckor indul el Erdély felé. Kelet-Magyarországon Szolnokon, Békéscsabán, illetve Püspökladányban lehet csatlakozni. Az egyik szerelvényt egy Nohab nosztalgiamozdony, a másikat, a Liszt-emlékév tiszteletére a zeneszerző arcmásával díszített, vadonatúj Taurus mozdony húzza. A Székely gyors a Székelyföld felcsíki falvakba, a Csíksomlyó expressz az alcsíki településekre érkezik, ahol magánházaknál, székely családoknál helyezik el az utasokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.