Amerika fizetésképtelen?

2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkal rosszabb helyzetben vannak az amerikai, mint a görög pénzügyek – nyilatkozta a kínai CNBC-nek Bill Gross, a világ legnagyobb vagyonkezelője, a Pimco társalapítója. Szerinte az amerikai államháztartás hiány már eléri a 14 300 milliárd dollárt a két amerikai egészségügyi pénztár, illetve a társadalombiztosítás kiadásai nélkül. Ezekkel együtt az összeg már 50 ezer milliárd dolláros lenne. Gross hangsúlyozta, hogy ezt a helyzetet nem lehet egy vagy két év alatt rendezni, ezért kétséges, hogy ha a hónap végén lejárnak a jelenlegi aktívumok határidői, akkor cége venne-e ismét amerikai kincstárjegyeket. Valószínűnek tartja, hogy ha globális probléma lesz a görög adósság, akkor a világ befektetői nem az amerikai, hanem a német állampapírokba menekülnek. A portugál Expresso idézte a kínai jegybank egyik felelősét is, aki arra intette a washingtoni képviselőket, hogy a tűzzel játszanak, ha nem emelik meg az eladósodás felső határát. Az Expresso még hozzátette, hogy az Egyesült Államok államadósságának mértéke gyakorlatilag elérte a GDP 100 százalékát. Az adósságmutató jelenleg 14 300 milliárd dollár, az éves termelést pedig 14 700 milliárdra taksálják. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok minden egyes állampolgára – beleértve a csecsemőket is –, 143 ezer dolláros adósságot hurcol magával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.