Az egyszemű fantom

Balogh Roland
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben igazak az Omar molla (képünkön) likvidálásáról szóló hírek, akkor gyakorlatilag három hét alatt végeztek a nyugati világ két leginkább keresett terrorista vezérével. Az afganisztáni tálibok állítólag 1959-ben született vezetőjéről azonban ugyanolyan keveset lehetett tudni, mint Oszama bin Ladenről. Az Afganisztánt a legfelső tanács fejeként 1996 és 2001 között irányító tálib vallási vezető ugyanis a közép-ázsiai országot ért NATO-offenzívát követően szintén felszívódott. 2001. szeptember 11. utáni tevékenységéről csak mendemondák keringtek, hivatalos portréfotója sem ismert.
Az Oszama bin Ladenhez hasonlóan Afganisztán szovjet intervenciója (1979–1989) alatt Moszkva ellen harcoló Omar mollának már többször halálhírét keltették. A The Washington Times 2009 novemberében arról cikkezett, hogy az időközben Pakisztánba menekült férfit megölték a pakisztáni hírszerzés (ISI) emberei. A The Washington Post egy ez év januári anyagában pedig arról írt, hogy szívinfarktust kapott, kórházba pedig az ISI emberei vitték, akik állítólag már 2006 óta őrizték. Iszlámábád minden ilyen feltételezést határozottan elutasított. Egy harci sérülése miatt egyik szemét elvesztett tálib vezérrel az elmúlt évtizedben számos fenyegető üzenetet hoztak összefüggésbe. Omar molla pakisztáni volt kiképzője, Amír Szultán Tárár nyugalmazott ISI-hírszerző ugyanakkor tavaly már arról beszélt, a béke érdekében a tálib vezér kész feladni korábbi szövetségét az al-Kaidával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.