Beavatkozik a város a Pécs 2010 életébe

Bóka Máté Ciprián
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pécsi önkormányzat saját kézbe veszi a nagy múltú női kosárlabdacsapat sorsát, s szakít az adósságokban úszó Pécs 2010 jelenlegi tulajdonosi körével. Tegnapi sajtótájékoztatóján a városvezetés három lehetséges megoldást vázolt fel. A Pécs 2010 kosárlabdacsapatot működtető Pécsi Női Kosárlabda Kft. felét a Sport, Marketing és Management 2007. Szolgáltató Kft. birtokolja, amely magánszemélyek tulajdonában áll, s mások mellett Rózsa Gábor, a Pécsi Női Kosárlabda Kft. ügyvezetője is tulajdonosa a cégnek. Az önkormányzat mindössze 49,7 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik, a PVSK Női Utánpótlásért Alapítvány pedig 0,3 százalékot birtokol.
Az önkormányzat az elmúlt hat évben 327 millió forinttal, ezenfelül a városi cégek az elmúlt két évben további 64 millió forinttal segítették a klubot, a többségi tulajdonos mégis – információink szerint – 300 milliós – tartozást halmozott fel. A játékos tartozások meghaladják a 149 millió forintot, ezenkívül van még 86 milliós banki és 24 milliós beszállítói tartozás is.
Az áldatlan állapotok miatt az elmúlt napokban több kulcsjátékos is elhagyta a bajnoki címről idén lecsúszott Pécs 2010-et: Fegyverneky Zsófia és Krnjics Szara a Sopronnál folytatja, Nagy-Bujdosó Nóra pedig Győrbe tart. A klub az elmaradt játékosfizetések miatt kirótt szövetségi büntetés alapján nem igazolhat új játékosokat.
Pécs polgármestere, Páva Zsolt a tegnapi sajtótájékoztatón közölte, tisztázatlan volt a gazdálkodás, kiszámíthatatlan működés, elérkezett az idő a beavatkozásra: „Nem nézhetjük tovább a csapat széthullását, a cél az, hogy teljesen új alapokra helyezzük a pécsi női kosárlabdát.”
A város a kosárcsapat jövőjét nem a jelenlegi tulajdonosokkal képzeli el. Három lehetséges utat jelölt meg a polgármester: az első variáció szerint a Pécsi Női Kosárlabda Kft.-ből kivásárolnák a Rózsa Gábor nevéhez köthető Sport, Marketing és Management 2007. Szolgáltató Kft.-t. A második opció lenne az, hogy az élvonalba most feljutott Autópark PVSK kapná meg a városi támogatást, a harmadik lehetőség pedig egy teljesen új csapat felépítése lenne. Az önkormányzat júniusban hozza meg a döntést a folytatásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.