Bizonyított a találmány

VITORLÁZÁS

MTI
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éles próbák során hozta a számított értékeket az Infiniti-szárny, amellyel Magyarország leggyorsabb vitorlása és a Kékszalag egyik esélyese lehet az Avatar.
Fekete László, a magyar találmány kizárólagos tulajdonosa hétfőn elmondta, számításaik szerint a vitorla helyett tulajdonképpen repülőgépszárnnyal sikló hajó közepes széltartományban is olyan sebességre lehet képes, amilyet korábban csak extrém szélben tudott volna elérni. A péntektől zajló éles teszteléskor tapasztaltak alapján a vitorlás közepes szélben a 20-22 csomós (37-40 km/óra) sebességet is elérte.
„Hároméves kutatásfejlesztés után került sor az éles vitorlázásra” – nyilatkozta Fekete László gépészmérnök, vitorlázó a találmányáról. Hozzátette: a cél az volt, hogy a merev szárnyat könnyen használhatóvá tegyék, különben azt daruval kell a hajóra emelni, s tárolása is körülményes.
A találmány lényege, hogy a merev szárnyat harmonikaszerűen össze lehet csukni, s bármely árbocra felszerelhető. A szárny tizenkilenc méter magas, összecsukva pedig három méter hoszszú. A teljes szélessége 4,8 méter, súlya a karbonszálas technológiának köszönhetően csak százötven kilogramm, s tizennégy darab szelvényből áll, ez teszi lehetővé az összecsukhatóságot és a precíz beállítást. Felületét szupererős műanyag fólia borítja.
„Jelenleg a szárnyból ez az egy példány létezik, természetesen finomításokra még szükség van, de megnyugtató eredményeket produkált” – mondta Fekete László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.