Bukaresti össztűz a Székelyföld-irodára

2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukarest minden fronton össztüzet zúdított a Székelyföld európai uniós képviseletére, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselői ma este nyitnak meg Brüsszelben. A Magyar Régiók Házában helyet kapott kirendeltség létrehozásáról a tömbmagyar Hargita és Kovászna megye önkormányzata döntött – a kezdeményezéshez csatlakozott Maros megye is – abból a megfontolásból, hogy minél több befektetőt vonzzon a régióba, és megismertesse a három megye kulturális és idegenforgalmi látványosságait. A kezdeményezés támogatását felvállalta az RMDSZ színeiben EP-mandátumot szerzett Tőkés László, az európai törvényhozás alelnöke, valamint Sógor Csaba és Winkler Gyula képviselő.
A Szociálliberális Unióba (USL) tömörülő ellenzéki szociáldemokraták és liberálisok alkotmányellenesnek, Románia területi integritása megkérdőjelezésének tartják a Székelyföld önálló régióként történő bemutatását, sőt egyenesen provokációnak és sértésnek minősítették a kezdeményezést. Mircea Geoana, a bukaresti szenátus szocdem elnöke pedig levélben kért állásfoglalást José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnökétől az „Európa- és románellenes” irodanyitás kapcsán. A román külügyminisztérium a napokban sajnálatának adott hangot, hogy Brüsszelben egy nem létező, mindenféle „alkotmányos és törvényes alap” nélküli közigazgatási-területi egység számára hoznak létre képviseletet. A tárca tegnap bekérette Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövetet, és magyarázatot kért amiatt, hogy a kirendeltségnek a Magyar Régiók Háza ad otthont. A külügyminisztérium egyúttal közölte: a román– magyar stratégiai partnerség szellemében Bukarest elvárja, hogy a megnyitón egyetlen magyarországi hivatalosság se vegyen részt. Az RMDSZ vezetői leszögezték: a kirendeltség megnyitásában semmi rendkívüli nincs, elvégre a Székelyföld ugyanúgy létezik, mint például Románia más történelmi-földrajzi régiója, például Bukovina, a Mócvidék vagy a Barcaság.

Bekéretett román nagykövet. A Külügyminisztériumba kérették tegnap Ireny Comaroschit, Románia budapesti nagykövetét. Németh Zsolt aggodalmát fejezte ki a napokban Kolozsvárott történtek miatt. A külügyi államtitkár a Mátyás-szoborra elhelyezett román felirat és zászló, valamint a bukaresti magyar nagykövet feltartóztatásának ügyét említette a diplomatának. (Füzes Oszkár hétfőn csatlakozott a kolozsvári magyarok akciójához, miszerint aki nem ért egyet a Mátyás király román eredetére utaló tábla elhelyezésével, virággal takarja el a vitatott feliratot. A nagykövet ráhelyezte a virágot a táblára, de ez utóbbi őrzésével megbízott rendőr jelezte neki, hogy csak a tábla mellé teheti a csokrot. A diplomata végül a néhány méterrel odébb lévő Márton Áron-szobornál helyezte el a virágot.) Németh Zsolt elmondta: ezek az események ellentétben állnak a két ország közötti egyezményekkel, és ártanak a jószomszédi együttműködésnek. (P.I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.