Celladam-per: ítélet születhet júliusban

Akár már a nyáron elsőfokú ítéletet hozhat a bíróság a Celladam nevű szer feltalálójának bűnperében. A 73 éves Kovács Ádámot csődbűncselekmény elkövetésével vádolja az ügyészség.

Jakubász Tamás
2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tárgyalást tartott tegnap a Budakörnyéki Bíróság Kovács Ádám bűnperében. A Celladam elnevezésű, főként rákbetegeknek ajánlott készítmény feltalálója ellen három korábbi cégüggyel összefüggésben emelt vádat az ügyészség csődbűncselekmény és számviteli rend megsértése miatt. A bíró a tegnapi, immár negyedik tárgyaláson tanúk és szakértő meghallgatásával igyekezett tisztázni a 73 éves üzletember egyik vállalkozása, a Celladam Szövetkezet esetét.
A társaságot 2005-ben vonták felszámolási eljárás alá. Kovács Ádám szövetkezete ekkor már számos helyre tartozott: a vállalkozástól komoly, összességében százmilliós summát követelt az adóhatóság, az elektromos művek, két önkormányzat és több magáncég. A tartozások kifizetése végett a felszámoló kérte Kovácsot: adja át a szövetkezet anyagi helyzetét tükröző iratokat és a vagyont. A feltaláló azonban bonyolult könyvelési feladatokra hivatkozva nem bocsátotta a felszámoló rendelkezésére a kért dokumentumokat, s nem nyújtotta át a cég nevén lévő két ingatlan kulcsait sem. Magyarázatként Kovács Ádám közölte: a vidéki ingatlant ismeretlenek használhatatlanná tették: felszedték a parkettát, kiszerelték az ablakokat és ellopták az ajtót. Mint mondta, feleslegesnek tartotta az elvitt ajtó kulcsainak átadását. Szerinte kulcs nélkül is be lehetett jutni az épületbe. A fővárosi ingatlannál egy korábbi betörés miatt éppen a felszámolás időszakában cseréltek zárat, s az új kulcs – állította Kovács – elkallódott.
A bíróság további iratok beszerzését rendelte el, s ha azok időben megérkeznek, akkor még a nyáron, az ítélkezési szünet előtt elsőfokú döntés születhet a perben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.