Cigarettát csempészett a diplomata

2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cigarettacsempészet alapos gyanúja miatt őrizetbe vették tegnap a román hatóságok a Kongói Köztársaság belgrádi nagykövetsége másodtitkárának feleségét. Az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmusellenes főosztályának (DIICOT) tájékoztatása szerint a kongói diplomata és felesége hoszszabb ideje működött együtt egy szerb–román cigarettacsempész-hálózattal, és a vámellenőrzést kikerülve szállították át a dohányárut Szerbiából Romániába. Bombeto Pascaline Esthert a Temes megyei Temesmóra határátkelőnél vették őrizetbe, amikor a Kongói Köztársaság belgrádi nagykövetségének tulajdonában lévő Chrysler márkájú gépkocsival 18 500 doboz cigarettát próbált átvinni a szerb–román határon. A román hatóságok közlése szerint a határellenőrzés elkerülése érdekében a bűnbanda tagjai rendszeresen a diplomáciai rendszámmal ellátott gépkocsit használták, a Romániába csempészett cigarettaszállítmányokat pedig a hálózatnak az áru értékesítésével foglalkozó tagjainál, különböző temesvári lakcímeken tárolták. A román titkosszolgálatok közreműködésével végrehajtott akcióval vizsgálati fogságba helyeztek három szerb állampolgárt is, az ügyben pedig további tíz személy ellen indítottak bűnvádi eljárást.
A nyomozók vizsgálatot indítottak az afrikai ország belgrádi diplomatája, Marc Marius Itela Elombola ellen is, a gyanú szerint ugyanis több alkalommal ő is részt vett a cigarettacsempészetben. A nemzetközi bűnbandák ténykedése hatalmas méreteket öltött a román– szerb, valamint a román–ukrán határszakaszon, ahol a határőrök többször csak szolgálati fegyverük használatával tudják feltartóztatni a csempészeket, akik légi vagy vízi úton, távirányított járművekkel szállítják át a cigarettát a határon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.