Csoda és ló

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, hogy túl vagyunk a szombati, Haydock Park-beli fellépésén, ami kétéves kálváriája után az értékmérő visszatérése volt, kimondhatjuk: Overdose-nak nem a savós patairha-gyulladás ártott a legtöbbet. Hanem az, amikor elkezdődött körülötte a csodalovazás. Mert ha anno nem indul be az össznépi őrület, a nagyközönség ma jóleső érzéssel nyugtázná, hogy van egy nagyszerű versenylovunk, amelyet Európa legjobb sprinterei között jegyeznek. Jelen helyzetben viszont az ember óhatatlanul fanyalog és legyint a Group 2-es besorolású Temple Stakes-en elért 7. helyre. Főleg annak tudatában, hogy az oddsok alapján Overdose volt a favorit.
A verseny előtti napokban több angol újság a címlapon foglalkozott vele, még a patkolókovácsa is riportalany lett, de megvolt a kellő hazai felvezetés is. A pannoniaoverdose.hu jóvoltából virtuálisan nyomon követhettük a hatéves angol telivér útját szülőhazájába. Értesülhettünk róla, hogy a pihenőállomásokon mikor relaxál és legelészik, de azt is megtudhattuk, hogy nem szereti, ha a kedvenc lószállító járműve nem megy legalább 100 km/órás sebességgel.
Overdose élete első futásán, egy nyeretlen kétéveseknek kiírt versenyen tizennyolc hosszal győzött a Kincsem Parkban, aztán a környező országokban is csak a hátsó felét láthatták a vetélytársai. Amikor 2008 májusában Baden-Badenben a Lanson Cup-viadalon is leiskolázta a mezőnyt, a német sajtó nevezte el csodalónak, amit a hazai média is gyorsan átvett. „Nemzeti hős lett a krízis sújtotta Magyarországon” – írta szociológiai felütéssel a The New York Times, miután Overdose 2009 áprilisában a Kincsem Parkban 20 ezer néző előtt győzött, s így tizenkettedszer is veretlen maradt. Az, hogy nagy versenyein is csak NB II-es mezőnyben hagyta állva a többieket, nem épült be a köztudatba, holott csak egy Group 2-es és két Group 3-as versenyt nyert meg. A miheztartás végett: napjaink igazi csodalova, az eddigi 13 futamán veretlen ausztrál Black Caviar hat Group 1-es győzelmet számlál.
Overdose veretlenségének mítosza 2010. augusztus 29-én illant el, 14 sikeres futást követően éppen legnagyobb diadala színhelyén, Baden-Badenben. Ott, ahol 2008. augusztus 31-én megnyerte a 138. Goldene Peitschét, a 140. kiíráson csak hetedik lett. Aki látta, nem feledi, hogy már a rajtgépbe alig lehetett betuszkolni, háromszor dobta le lovasát, a jobb sorsa érdemes Christophe Soumillon agyrázkódást is szenvedett. Dózinak nem volt kedve futni, hallhattuk utóbb meghökkenve, mert amióta az ostort és a kockacukrot is feltalálták, az efféle problémákat kellő hatékonysággal szokták orvosolni az istállók környékén.
A notórius patkóelhagyó Overdose idei első megméretésén, Hoppegartenben megnyert egy kisebb versenyt, de ezután Mikóczy Zoltán, a többségi tulajdonosa bevallotta: ha nem nyújt meggyőző teljesítményt, el kellett volna gondolkodni a folytatáson. A Haydock Parkban bő fél távig az első háromban volt, a hajrát azonban nem bírta, a győztestől négy hosszt kapva lett hetedik. Mikóczy a verseny után rendkívül csalódott volt, ám megjegyezte: Overdose megmutatta, hogy a legjobb sprinterek közé tartozik. Ez nem is kérdés, de szoktassuk magunkat a gondolathoz: a június 14-i Royal Ascoton már csak egy ló lesz a sok között.
S ha nyerne, az lenne a csoda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.