Dávid Kornél nyomdokain

Ez idáig Dávid Kornél volt az egyetlen magyar férfi kosaras, aki eljutott az NBA-be, s nemcsak oda, hanem a kontinens legerősebb bajnokságának tartott spanyol liga, az ACB első osztályába. Most Hanga Ádám követi a nagy elődöt. Egyelőre Hispániába, aztán meg De most még ne álmodozzunk.

Ch. Gáll András
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Albacomp huszonkét éves magyar válogatott hátvédje aláírt a spanyol élvonalban legutóbb a 15. helyen végzett Assignia Manresa csapatához. A szerződés 2+2 évre szól, komoly kivásárlási záradékkal.
A 201 centis, ruganyosság tekintetében az NBA szintjét bőven megütő hátvéd most még nem izgul, ahogy mondja, majd annak is eljön az ideje. „A napokban kiutazom az olaszországi Trevisóba, ahol június 10-én kezdődik az a háromnapos tábor, amelyet árgus szemekkel figyelnek az NBA-csapatok kémei is. Persze én már mindenképpen a Manresa kosarasa vagyok, de nem árt, ha észrevesznek a tengerentúlon is. Hiszen – bár a kis lépések taktikáját követem, s nem nézek előre túlságosan, nehogy megbotoljak, s hasra vágódjak – nem tekintem feltétlenül végállomásnak a Manresát. Természetesen az NBA-ről álmodom, menedzseremmel, Lóránt Andrással együtt.”
Ha valakinek ismerős a név, jó helyen kutakodik, a fiatal ügynök ugyanis a spanyolországi Burgos csapatában jeleskedő Lóránt Péter bátyja. „Ádámot 17 éves kora óta figyelik, kivételes tehetség, s ha fejlődik azokon a területeken – védekezés, agresszivitás, dobásbiztonság –, amelyeken fejlődnie kell, akkor egy második körös kiválasztást sem tartok lehetetlennek az idei NBA-drafton. Jó mentalitású, nyugodt kosaras, akkor sem jön zavarba, ha figyelik a játékát, képes stabilan hozni a legjobbját.”
Ahogy azt a minap befejeződött magyar bajnoki döntőben is tette a Szolnok ellen. Ám így is
3-2-re elbukta a finálét az Albacomp, ami talán soha be nem hegedő seb a fiatal kosaras szívében, akinek a napokban lejárt fehérvári szerződése. „Még mindig nem tudtam napirendre térni a vereségünk felett, főleg, hogy a negyedik, fehérvári meccs utolsó másodpercében a kezemben volt a bajnoki labda. Sajnos, elhibáztam a ziccert, és az ötödik mérkőzésen, Szolnokon már felőröltek bennünket a pihentebb olajosok” – mereng Hanga Ádám.
Akinek a nyár legfontosabb feladata – no persze a trevisói mustrán kívül – a válogatott négy Eb-pótselejtezője, kétszer-kétszer Portugália és Finnország ellen. Az első összecsapás augusztus 9-én lesz, Portugáliában. „A három csapat közül csak az utolsó esik ki, nem is tudom elképzelni, hogy azok mi legyünk. A Szolnok elleni bajnoki döntő színvonala bizonyította, hogy vannak jó kosarasok Magyarországon, s klubedzőnk, Dzunics Braniszláv a válogatottat is sikerre tudja vinni” – bizakodik az afrikai papa és magyar anya gyermeke.
Aki – bármennyire is hihetetlen – egy fillérrel, azaz eurócenttel sem fog többet keresni, mint Székesfehérváron. „Ádám nem az anyagiak miatt szerződik el a magyarországinál fejlettebb kosárlabda-kultúrába. Az más kérdés, hogy ha az első idénye jól sikerül, s bizonyos paramétereket teljesít, akkor a második szezonban jelentősen emelkedik a javadalmazása. És még az is benne van a pakliban, hogy a tengerentúlon is felfigyelnek rá” – jegyzi meg Lóránt András, a menedzser.
A Manresa egyébként nem mamutklub, mintegy hárommillió euró a büdzséje, ami csak magyar léptékkel tűnik jelentősnek, Spanyolországban kis költségvetésű egyletnek számít.
Ideális ugródeszka a legjobb magyar kosaras számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.