Diákhitel a határon túli magyaroknak

Diákhitelt kaphat minden olyan erdélyi és felvidéki magyar fiatal, aki felveszi a magyar állampolgárságot, de továbbra is lakóhelyén jár egyetemre, és nem költözik Magyarországra – tudta meg lapunk. A diákigazolványt és az azzal járó kedvezményeket minden határon túli magyar diák igénybe veheti, aki felveszi a magyar állampolgárságot, vagy hazai köz-, illetve felsőoktatási intézményben tanul.

2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős előrelépés történt a határon túli magyar diákok ügyében a magyar diákigazolvány és az ezzel járó kedvezmények, valamint a diákhitel igénylése terén. A Diákhitel Központ lapunk kérdésére megerősítette, hogy azok a Romániában és Szlovákiában élő, határon túli magyar hallgatók, akik felveszik a magyar állampolgárságot, de nem költöznek át Magyarországra, és továbbra is lakóhelyükön járnak iskolába, jogosultak lesznek a magyar diákhitelre. A Vajdaságban, illetve Kárpátalján élő magyar fiatalok egyelőre nem tudják igénybe venni ezt a lehetőséget, ugyanis Ukrajna és Szerbia nem tagja az Európai Gazdasági Térségnek.
*
A diákhitel igénybevételének feltétele ugyanis a magyar állampolgárság, illetve az, hogy a fiatalnak olyan európai gazdasági térségi tagállam felsőoktatási intézményében kell tanulnia, amely Magyarországon elismerhető felsőfokú végzettséget ad.
A határon túli magyar diákoknak kedvez az a nemrég elfogadott törvénymódosítás is, amely szerint a diák külföldi lakóhelyét is bejelentheti a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba, vagyis nem kell magyar lakcímmel rendelkeznie a kölcsön felvételéhez.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Szávay István jobbikos képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából kiderül az is: a magyar kormány az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével a magyar állampolgárságot felvevő, de továbbra is külföldön, államilag elismert közoktatási vagy felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató külhoni magyar diákok számára megadja a magyarországi diákigazolványhoz való jogosultságot is, és az összes ehhez kapcsolódó kedvezményt is biztosítja. Azok a határon túli magyar diákok, akik nem rendelkeznek magyar állampolgársággal, de magyarországi közoktatási vagy felsőoktatási intézménnyel állnak jogviszonyban, szintén jogosultak diákigazolványra. Az érintett diákok a magyar diákigazolványt a kibocsátó Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól igényelhetik, a kitöltött adatlapot pedig az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtaniuk. A magyar állampolgársággal nem rendelkező, a szomszédos államokban élő és ott is tanuló magyar nemzetiségű diákok diákigazolványra nem, de diákkedvezményre jogosultak, amit a magyarigazolványba jegyeznek be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.