Elkerüli hazánkat a vulkáni hamufelhő

Hírösszefoglaló
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elcsitult tegnap hajnal óta az izlandi Grimsvötn tűzhányó, már nem lövell hamut, csak gázt ereszt ki magából – adta hírül a Reuters. Hrafn Gudmundsson izlandi meteorológus szerint szétoszlóban van a hét végén kitört vulkánból eredő hamufelhő. Egy brit egyetem szakértője is bizakodásra adó nyilatkozatot tett, amikor arról beszélt, hogy véget ért a vulkánkitörés „fő hamutermelő szakasza”.
A legújabb számítások szerint Magyarországot, Szlovákiát, illetve Csehországot sem éri el az izlandi tűzhányó hamufelhője – nyilatkozta tegnap Bozó János repülésmeteorológus az MTI-nek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: a modellek szerint nem érinti Magyarországot a porból álló felhő.
Közben tegnap reggel bezártak a legnagyobb északnémet repülőtereket – írta az AFP. Bréma és Hamburg légikikötőjét kellett ideiglenesen lezárni, s a délelőtti órákban Berlin körzetét is elérte a hamufelhő. Az európai légi irányítási központ (Eurocontrol) számítása szerint a németországi, napi csaknem nyolcezer járat közül mintegy hétszázat érintenek az időleges légtérzárlatok.
A Malév három reggeli járatát törölte, miután több ország reptere sem fogad járatokat – mondta el Hardy Mihály, a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs vezetője az MTI-nek. A cég a göteborgi, a koppenhágai és a hamburgi menetrend szerinti járatait törölte. Róna Márta, a magyar légitársaság kommunikációs igazgatója a távirati irodának úgy fogalmazott, a Malév arra törekszik, hogy a járattörlések miatt az utasok a megvásárolt jegyek árát ne veszítsék el, és az utazás megszervezése ne jelentsen nekik pluszköltségeket sem. A társaság kommunikációs igazgatója hozzátette: ha valamilyen más járattal, más útvonalon keresztül sikerül eljuttatni az utasokat a célállomásra, akkor az átfoglalás és minden egyéb díjmentes, ha pedig a járattörlés miatt kell eltölteni az érintett városban egy éjszakát, akkor annak költségeit is fedezi a Malév.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.