Erdélyi tiltakozás a Hit Gyülekezete miatt

Tiltakozást váltott ki az erdélyi magyar történelmi egyházak körében a Hit Gyülekezete nagyváradi megtelepedése, mint ahogy az is, hogy az anyaországi felekezet a helyi Ady Endre Kulturális Központban tartja istentiszteleteit.

2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős „térhódítást” hajtott végre Romániában is a Hit Gyülekezete, a római katolikus és a református egyház azonban nem nézi jó szemmel az anyaországi felekezet erdélyi tevékenységét. Nagyváradon immár nyílt konfliktushoz vezettek a pünkösdi karizmatikus gyülekezet istentiszteletei, főleg hogy egyesek politikai összefonódást is látni vélnek a háttérben. A Magyarországon már hivatalosan is egyházként jegyzett Hit Gyülekezete hosszú ideje Marosvásárhelyen, Brassóban, Szatmárnémetiben és Nagybányán is létrehozta közösségeit, több erdélyi városban román nyelven is folytatnak istentiszteletet. Bihar megyében mintegy hétszázan tagjai az egyháznak, hívei vasárnaponként a nagyváradi Ady Endre Kulturális Központban gyűlnek össze áldani az Urat. Viszont éppen a helyszín a probléma gyökere.
A létesítményt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alapította Mecénás Alapítvány és a római katolikus egyház közös pályázatán elnyert, a magyar kormány által 2003-ban odaítélt 320 millió forintból építették fel. Nem érdektelen, hogy az összeget az előző Orbán-kormány eredetileg az akkor Tőkés László vezette Királyhágó-melléki Református Egyházkerületnek (KREK) különítette el, amiből Tőkésék Érmindszenten, Ady Endre szülőfalujában hoztak volna létre a költő emlékét megidéző zarándokhelyet. Az MSZP hatalomra kerülésekor azonban a Medgyessy-kabinet egyszerűen a Mecénás Alapítvány számlájára irányította át a pénzt, amiből a tervek szerint termálhotellel és más létesítményekkel ellátott szabadidőközpont épült volna a Sebes-Körös partján, ebből azonban mára csak az Ady-központ vagy Mecénás Terem néven emlegetett konferenciaterem épült fel. Fodor József, a nagyváradi római katolikus egyházmegye vikáriusa a Krónika napilapnak elmondta: hamarosan felszólítják az RMDSZ alapítványát, ne engedélyezze a Hit Gyülekezete istentiszteleteit, az Ady-központ ugyanis nem a felekezet, hanem Ady emlékének épült. Csűry István, a KREK püspöke úgy nyilatkozott: nem tartja jónak, hogy tudomása szerint az önmagát gyülekezetnek nevező közösség támadja a történelmi egyházakat. Szűcs István, a Hit Gyülekezete váradi vezetője közölte: nem céljuk, hogy a történelmi egyházaktól vegyék el a híveket.

Bántalmazott rektor. Román fiatalok brutálisan megverték a hét végén a gyulafehérvári római katolikus teológia rektorát. Oláh Zoltán szombaton este megpróbálta lefényképezni, amint három randalírozó, magyarellenes jelszavakat skandáló fiatalember megrongálja a rektorátus épületét, mire azok baseballütővel rátámadtak, és súlyosan bántalmazták. A rendőrség mindhárom támadót azonosította, ám javaslatára az ügyészség nem rendelte el őrizetbe vételüket. A római katolikus érsekségnek otthont adó erdélyi nagyvárosban az utóbbi időben elszaporodtak a magyarellenes provokációk. A magyar Külügyminisztérium tegnap közleményben fejezte ki azon reményét, hogy csak egy elszigetelt esetről van szó, és Gyulafehérváron nem öszszehangolt magyarellenes hangulatkeltésnek vagyunk tanúi, ami élesen szemben állna a mindkét nemzet számára szimbolikus jelentőséggel bíró város szellemiségével. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.