Erkölcsi sérültek

2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennapos eset, hogy luxusautók terpeszkednek szerteszét mozgássérült-igazolvánnyal. Egyetlen hét leforgása alatt több tucat, rokkantaknak járó parkolási engedéllyel visszaélő személyt csípett fülön a BRFK. Jogosulatlanul vettek igénybe a fogyatékosok számára fenntartott helyeket, főleg a belvárosban. Közokirat-hamisítás gyanúja miatt indítottak ellenük büntetőeljárást, hat főt elő is állítottak. A rendőrség szerint sokszor életerős, egészségtől duzzadó emberek a tulajdonosai a prémiumkategóriás gépkocsiknak. Az egyik kereskedelmi tévé műsorvezetője, L. Claudia szintén a mozgáskorlátozott-engedéllyel való jogosulatlan közlekedés bűnébe esett. Voltak, akik már kezdtek sajnálkozni, hogy testi fogyatékos a bulvármédia által rongyosra reklámozott hölgy, de aztán kiderült, fogyatékosságai más jellegűek.
Divat születésének lennénk a tanúi? Státusszimbólum lesz a mozgássérültpapír, mint az okostelefon, a csillogó laptop, a krokodilbőr cipő vagy a drága ékszer? Lehet persze, hogy a mozgássérült-igazolvány hasonló funkciókat is betöltött a szociálisan érzékeny baloldali kormányzás nyolc éve alatt, mint az ötvenes években az ávósok kabátja. Akik a nagyobb egyenlőség és a proletár felsőbbrendűség jegyében állandóan tilosban parkoltak, ám úgy hagyták a kocsiban az uniformisukat, hogy a kék váll-lap jól látható legyen. Előfordulhat: azzal védekeznek egyesek, hogy bár testileg nem rokkantak, szellemileg igen. Sőt, visszamaradtak a morális fejlődésben. Félő: ha nem lépett volna végre a rendőrség, oly sokan lettek volna a potyázók, hogy a valódi mozgáskorlátozottak már bebocsátást sem nyerhettek volna a parkírozókba. Ebbe az irányba mutat, hogy álrokkantak behemót autói miatt sok tényleges mozgássérült nem tudja kerekes székével megközelíteni saját kocsiját, vagy kiszállni sem bír belőle, oly szorosan állnak mellé a szélhámosok. Hány tovagyűrűző közlekedési dugó kiindulópontja egy-egy szabálytalanul parkoló álmozgáskorlátozott autója, aki órákra a tilosban hagyja járművét? Mennyi gazdasági veszteséget okoznak ezek a mesterséges torlódások? Ha nem változik semmi, megértük volna, hogy egy rokkantigazolvánnyal ékesített luxusautóból kigyúrt nyugdíjas exrendvédelmis száll ki, akit leszázalékoltak vagy korkedvezményes nyugdíjba engedtek negyvenéves korában. Egy kedves gimnáziumi tanáromnak valóban rokkantkocsija volt, úgynevezett Velorexe. Ő azonban hála istennek kiváló egészségnek örvendett, atlétaedző volt. Azért járt a háromkerekű, viaszosvászon borítású motorbiciklivel, mert megbélyegzett arisztokrataként nem kaphatott mást, de nem is tellett többre. A megoldás ma is ez lehetne. Vegyék el a luxusautókat a szóban forgó igazolványbitorló svindlerektől, és adjanak nekik igazi rokkantkocsit. Ha egy főnemesnek nem derogált ilyennel közlekedni, a parvenü sznob újgazdagoknak sem fog leesni az aranygyűrű a lábujjukról.
A pártállamban ha egy postással ki akartak tolni, a Józsefvárosból áthelyezték a káderdűlőre. A Rózsadombon aztán garantáltan nem kapott egy grand borravalót sem, olyan smucigok voltak a funkcionáriusok. Ma szintén ez a helyzet: az a garnitúra a legfukarabb, amelyiknek a leginkább van tejbe aprítani valója. Annyira, hogy képesek még bohócot is csinálni magukból, és mozgáskorlátozott-engedélyt hamisítani vagy pult alól umbuldázni. Hogy köztörvényes bűncselekményt követnek el, amely akár három év szabadságvesztéssel sújtható? Őket ez nem érdekli. Nyilván megszorításként és szerzett jogaik elvételeként élik meg az ellenük lefolytatott eljárásokat.
Legfeljebb majd szerveznek egy tüntetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.