Erőss és Gál feljutott a Lhocéra

Elsőként a magyarok közül Erőss Zsolt és Gál László szombaton megmászta a Föld negyedik legmagasabb hegycsúcsát, a 8516 méteres Lhocét. Erőss a kilencedik, Gál pedig az első nyolcezer méternél magasabb hegyére kapaszkodott fel. Ez a magyar expedíciós hegymászás tizenegyedik nyolcezres orma.

Grimm Balázs
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte szombaton a világ negyedik legmagasabb hegye, a Tibet és Nepál határán lévő, 8516 méter magas Lhoce csúcsát Erőss Zsolt és Gál László – tájékoztatta a Magyar Nemzetet tegnap Vincze Szabolcs, a vállalkozás sajtófőnöke. Elmondta, az örvendetes hírről ő maga is csak tegnap szerzett tudomást, mivel a csapat két műholdas telefonja Mécs Lászlónál és Horváth Tibornál maradt. A két sportember Erőssel és Gállal együtt pénteken este érkezett a 7900 méteren felállított IV-es táborba, ahol az éjszakát töltötték. Szombaton reggel Horváth nem érezte magát jól, ezért fájó szívvel úgy döntött, hogy nem indul neki a csúcsnak, hanem visszafordul. Mécs László viszonylag sokáig aludt, napsütésben kezdett mászni, ami sok energiát vesz ki a szervezetből. A sportember egy óra alatt ötven métert tett meg. Olyan lassan haladt, hogy esélytelennek látta a csúcs elérését, ezért ő is a visszafordulás mellett döntött.
Erőss Zsolt – akinek tavaly baleset miatt amputálták a jobb lábát, ezért különleges művégtaggal jár – hajnali öt órakor indult, Gál László kicsivel később. Hozzávetőleg 10-12 óra alatt jutottak a 8516 méteres magaslatra, ahonnan viszonylag gyorsan, újabb hat óra elteltével ereszkedtek vissza a IV-es táborba. Összesen tehát körülbelül 18 órát töltöttek mászással meredek, hó és jég lepte sziklákon kapaszkodva, olyan magasságban, ahol a levegő oxigéntartalma minimális. Az alpinistákat ezúttal sem segítették serpák, és nem használtak oxigénpalackokat sem, mert hitvallásuk szerint az olyan mászásnak nem lenne meg a sportértéke.
Mécs László tegnap már az alaptáborban volt Kollár Lajossal, az expedíció vezetőjével (aki nem vett részt a csúcstámadásban), Horváth Tibor pedig bevárta Erőss Zsoltot és Gál Lászlót, hogy együtt ereszkedjenek az 5300 méteren felállított bázisra. Mindanynyian jól vannak, csak fáradtak.
Erőss Zsolt a kilencedik, Gál László pedig az első nyolcezres csúcsát mászta meg. A csíkszeredai (Erdély) születésű Erőss a legeredményesebb hazai hegymászó, 2002-ben első magyar állampolgárként jutott fel a Mount Everestre. Az ezzel szomszédos Lhoce a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciós sorozat 11. nyolcezrese a tizennégyből. A csapat holnap hagyja el az Everest alaptáborát, és elindul Lukla felé. A következő célpont vélhetőleg a 8091 méteres Annapurna 1. lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.