Ésszerűsítik a diszkószabályokat

Csibra Tibor
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszabályok alkalmazóinak pontosabb jogértelmezését segítik elő azok a tegnap közzétett, egyelőre tervezetként kezelt kormányrendelet-módosítások, amelyek – többek között – a zenés-táncos szórakozóhelyek látogatóinak biztonságát hivatottak szolgálni. Ismeretes, januárban a budapesti West-Balkánban bekövetkezett tragédiában három fiatal vesztette életét, amikor egy szűk lépcsőházban agyonnyomta őket a mulatóból kiáramló tömeg. Az eset vizsgálata feltárta, hogy a történteket mulasztások sora okozta, ezért a Belügyminisztérium a korábbi szabályozásnál szigorúbbat dolgozott ki, majd ez alapján március 8-tól kormányrendelet szabályozza a szórakozóhelyek és az alkalomszerű rendezvények engedélyezését, a szervezők, a biztonsági szolgálatok tevékenységét, a tulajdonosok, a rendezők kötelességeit.
Az újabb rendelettervezet csökkenti a szakhatóságok számát, mivel például a hulladékkezelési, valamint a zaj- és rezgésvédelmi szakkérdések megítélésében eljárhatnak az önkormányzatok jegyzői is, ehhez nincs szükség a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség álláspontjára is.
A kabinet portálján olvasható tervezet megemlíti azt a március óta érvényes előírást, amely előírja a megfelelő képesítésű és kellő létszámú biztonsági személyzet jelenlétét a szórakozóhelyeken, biztonsági terv készítésére kötelez, s rendezi a bulikon előforduló váratlan események felelőseinek körét is. A még hatályos szabályokról kimondja, hogy a rendezvényszervezők részére előírt képesítés célja az események gördülékeny megszervezésének, azok minőségi garanciájának biztosítása volt. A képzettségi előírás azonban feleslegesnek bizonyult, és az oklevéllel feltétlenül nem, de tapasztalattal rendelkező rendezőket számos esetben gátolta munkájukban. A dokumentum szerint a bulik biztonsági feltételeit a szervezők képzettségének előírása nélkül is biztosítani lehet.
A várható módosítás hatályon kívül helyezi azt az előírást is, amelynek értelmében a tűzoltóság jár el a tűzvédelmi szabálysértések ügyében. Az új szabályok szerint a testület a felvetődő szakkérdésekben foglal állást, de az eljárást a jegyző folytatja le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.