Feltételekhez kötött támogatás

2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akik nem akarnak a társadalom hasznos tagjai lenni, akik ingyenélők, azokra az önkormányzat nem fog jelentős összeget költeni. Boldoguljanak, ahogy akarnak – vázolta tömören a napokban Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a székelyföldi város új szociálpolitikáját. A kovásznai megyeszékhelyen meghonosítani tervezett stratégia nem egyedi Romániában, az országban ugyanis egyre több település igyekszik véget vetni annak az évtizedek óta bejáratott szokásnak, hogy a szociális segélyből élők nem hajlandók megdolgozni az állami juttatásért. A hatvanezer lelkes, túlnyomórészt magyarok lakta Sepsiszentgyörgy önkormányzata első lépésben drasztikus döntésre szánta el magát: hamarosan felszámolja a város Csíki negyedében éktelenkedő nyolcszintes, több mint száz család lakta szociális otthont. A tömbben kialakított ingyenlakásokban többségében romák élnek, akik arra rendezkedtek be, hogy az állam és az önkormányzat eltartja őket. Antal Árpád polgármester szerint azonban évtizedekkel ezelőtt hibás döntés volt közel félezer „problémás személyt” egy fedél alá költöztetni, ezzel ugyanis a lakónegyed sorsa is megpecsételődött: a folyton garázdálkodó, hangoskodó cigányok miatt a környéken már a lakásokat sem lehet eladni, a lakáshirdetésekben például úgy keresnek ingatlant, hogy „kivétel a Csíki negyed”.
A polgármester leszögezte, a szociális otthon felszámolása után kizárólag azokat a lakókat támogatják, akik igyekeznek talpra állni, viszont akiknek nincs elképzelésük a jövőjükről, utcára kerülnek. Sepsiszentgyörgyön több mint ötezerre rúg a roma nemzetiségűek száma, a legtöbben az Örkő negyedben élnek, amelyet fal választ el a nem roma közösségtől. A berlini falnak nevezett betonkígyó lebontását hosszú ideje tervezi a városháza, a szomszédos tömbházak lakói azonban hevesen ellenzik az ötletet, mondván: a fal megvédi őket a lopástól, a szeméttől és a botrányoktól.
Drasztikus intézkedésekre szánta el magát Marosvásárhely önkormányzata is, felbuzdulva Traian Basescu államfő többször hangoztatott figyelmeztetésén, miszerint a román állam megvonhatja a szociális segélyt azoktól a roma szülőktől, akik nem járatják iskolába gyereküket. Dorin Florea, a 150 ezer lakosú – közel fele arányban magyarok lakta – megyeszékhely polgármestere közölte, sem szociális segélyben, sem szociális lakásban nem részesülnek majd azok a marosvásárhelyi cigány családok, amelyek nem adják be gyerekeiket a helyi Rozmarin központba. Az önkormányzat által létesített intézményben ingyenes étkezést és taníttatást biztosítanak a kicsiknek, akiket autóbusszal szállítanak a létesítménybe. „Itt megvan az esélyük arra, hogy civilizált emberekké váljanak, ennek ellenére sok szülő koldulni küldi őket. Házakat, utakat építettünk nekik, bevezettük a vizet, közfürdőt és mosodát létesítettünk a romáknak, így ha nem viselkednek emberségesen velünk, mi sem fogunk” – dörögte a kormánypárti elöljáró, aki többször megszólította már a Hidegvölgy nevű városrészben élő romákat amiatt, hogy nem tartják tisztán a portájukat. A több mint ezer cigány lakta Hidegvölgyben a Maros-parti város önkormányzata idén három tömbházat kíván felépíteni, és ide költöztetik a bádogból, vályogból összetákolt putrik lakóit. A jelentős számban romák lakta erdélyi települések önkormányzatai sokszor panaszkodnak, hogy a jogvédő szervezetektől semmiféle támogatást nem kapnak a cigányok társadalmi beilleszkedésének segítéséhez, a civilek azonban rögvest nemzetközi botrányt kavarnak, mihelyst kilakoltatnak valahonnan a társadalomra veszélyes roma családokat.
Hasonló kritikák illetik évek óta a csíkszeredai városházát, újabban viszont a kolozsvárit is. A kincses városban a napokban jelentették be, hogy az erdélyi ortodox érsekség építhet egyetemet arra a négyezer négyzetméteres telekre, ahonnan nemrég 250 romát telepítettek ki a Kolozsvár határában működő szeméttelep szomszédságába. A közművesített telepen csempézett, felszerelt fürdőszobával ellátott szükséglakásokban helyezték el őket, a jogvédőknek azonban ez sem tetszik, mivel a városháza szerintük nyomornegyedet hozott létre a romáknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.