Fertőzés Franciaországban

Lidl áruházban vásárolt, kólibaktériummal fertőzött marhahúspogácsa okozott vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget annak a hat gyermeknek, akit kórházban ápolnak Észak-Franciaországban. Az élelmiszer alapanyagát Németországból, illetve Belgiumból és Hollandiából szerezték be, de a francia hatóságok szerint a megbetegedések nincsenek kapcsolatban a németországi hasmenéses járvánnyal.

2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Provokáció a biotermelés ellen? Nem fejlődhetett ki természetes úton az a kórokozó, amely a Németországból indult hasmenéses járványt kiváltotta, ehelyett valamely biotechnológiai társaságnál történt szivárgás – nyilatkozta a Komszomolszkaja Pravda című lapnak Alekszandr Baranov, az orosz Tudományos Akadémia Biológiai Fejlődés Intézetének genetikusa. Elmondta: a baktérium genetikai vizsgálata kiderítette, hogy a törzs Dél-Afrikából származik, és általában súlyos hasmenést okoz. A törzs genetikai állománya húsz százalékban módosult úgy, hogy ellenálló legyen az antibiotikumokkal szemben, s ezért az új verzió rendkívül virulensnek bizonyult. A tudós szerint furcsa, hogy éppen egy biofarmon találták meg, ez akár a biotermelés elleni provokáció is lehet. Az orosz Állami Mezőgazdasági Felügyelet szakértői szerint teljesen kizárt, hogy a járvány elsődleges forrása növényi jellegű volna, úgy vélték, inkább az állattenyésztésben kellene keresni a fő forrást.


Hét kisgyermek került kórházba az észak-franciaországi Lille-ben kólibaktérium-fertőzés okozta véres hasmenés miatt szerdán este – adta hírül tegnap az AFP. A húsz hónap és nyolc év közötti életkorú gyermekek Lidl diszkontáruházban vásárolt, Steaks Country elnevezésű fagyasztott marhaburgert ettek. Az egyik beteg tegnap délután hazamehetett, a többiek állapota súlyos, de nincsenek életveszélyben. Az intenzív osztályon hemolitikus urémiás szindróma (HUS), azaz súlyos vérszegénység, valamint veseelégtelenség miatt kezelik őket.
A regionális egészségügyi hatóság szerint az ételmérgezést okozó Escherichia coli baktérium az eddigi vizsgálatok szerint a húspogácsával került a gyermekek szervezetébe, de nincs kapcsolatban a mostanáig 39 halálos áldozatot szedő németországi hasmenéses járvánnyal.
Santé Xavier Bertrand francia egészségügyi miniszter bejelentette, hogy azonnali vizsgálat indult a fertőzés pontos okainak felderítésére, és hogy komoly ellenőrzéseket rendeltek el. A tíz darab százgrammos pogácsát tartalmazó, Steaks Country márkájú készítményt tegnap visszavonták a boltokból. Guy Lamorlette, a húspogácsákat gyártó Saint Dizier-i SEB cég vezetője az AFP-nek elmondta, hogy a felhasznált húst Németországból, illetve Hollandiából és Belgiumból, több gyártótól importálták. Cáfolta, hogy terméküket minden kétséget kizáróan a fertőzés forrásaként azonosították volna; mint mondta, üzemükben a legszigorúbb szabályok szerint dolgoznak, majd megemlítette a fogyasztók esetleges felelőtlenségét is.
– Magyarországon nem forgalmazták a franciaországi ételmérgezés miatt vizsgált mélyhűtött húspogácsákat – közölte lapunkkal Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország Bt. PR-vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.