Feszültséget gerjeszt a román régióbeosztás

2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nyilvánvalóbb feszültség mutatkozik az eddig mindkét részről rendkívül jónak minősített magyar–román államközi kapcsolatokban. Semjén Zsolt tegnap élesen bírálta a tervezett romániai régióbeosztást, amely szerinte az etnikai arányok tudatos megváltoztatását jelentené. A miniszterelnök-helyettes a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában az elképzeléseket a magyarság számára elfogadhatatlannak nevezte. A székely és az erdélyi magyar megmaradás nagyon súlyos veszélyeztetését jelentené az új beosztás, és semmilyen formában nem tudják elfogadni – szögezte le. Ugyanakkor hozzátette: ez az egyik legsúlyosabb és legfontosabb kérdés a mostani időszakban, de hasonló ötletek már többször előfordultak. Nehéz megmondani, hogy a nagyon viharos román belpolitikai életben mindez mennyire „átpozicionálási kérdés” és mennyire gondolják komolyan.
Semjén nyilatkozatára reagálva Teodor Baconschi román külügyminiszter bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét, akivel közölte: „Budapestnek vissza kell térnie a normális hangnemhez, és fel kell hagynia a nem helyénvaló nyilatkozatokkal”. A román diplomácia vezetője előzőleg sajnálatának adott hangot, hogy az utóbbi időszakban „megsokasodtak a Budapest felől érkező provokatív nyilatkozatok, amelyek egy másik állam belügyeibe való beavatkozás boszszantó hangulatát árasztják”. „A kétoldalú megbékélés folytatásának híve vagyok, és meggyőződésem, hogy a magyar nagykövet újbóli bekéretése közvetíteni fogja a román fél értetlenségét és megütközését az ilyen, nem helyénvaló nyilatkozatok megszaporodása miatt” – mondta Baconschi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.