Gagyi szinten

Seszták Ágnes
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem 144 millióra kellett volna büntetni az RTL Klubot, becenevén a retek klubot, hanem egymilliárdra. A miértre egyszerű is, meg körülményes is a válasz. Egyszerűen: ez a csatorna előre megfontolt szándékkal, profi kivitelben rombol mindent, ami lerontható az emberi kapcsolatokban, a családi életben, a viselkedésben, a nézetekben, az életvitelekben és az egyéni életstratégiákban. Kolosi Péter programigazgató sajátosan próbálta magyarázni a csatorna céljait és törekvéseit. A mondat, amivel nevetségessé tette magát, az, hogy az Alekosz menyasszonyt keres című show-műsor bizony hordoz értékeket is. A Való Világot is igyekezett tisztára mosni, hogy milyen hasznos felvilágosítómunkát végeztek, például a dohányzás elleni kampányukkal. A programigazgató füllenteni méltóztatott, mert a Való Világban úgy fújták a füstöt a nők, mint a gyárkémény, rá se rántva arra a törekvésre, hogy egyetlen nyilvános helyen se lehessen rágyújtani. Kivéve az RTL Klubot. A tévé meg, mint tudjuk, a ragadós példát mutatja: gyújts rá, ki nem sz…ja le, hogy tilos. Már azért büntetni kéne a médiahatóságnak, ha ez lenne az RTL Klub legnagyobb vétke.
Emlékezetes próbára tették a nagyérdeműt, amikor Benkő Dániel feleséget keresett, de csak izzadó combokat és káráló tyúkokat talált, akik egymást félrelökve igyekeztek a hajdani lantművész lepedőjére. Az RTL Benkő gusztustalan kliséit megcsiszolgatva egy Alekosz nevű balekból és néhány, kétszáz szó mentén lavírozó önkéntes nőbrigádi tagból eszkábált egy műsort, ami Szerelem a legfelsőbb szinteken címet viseli, és Alekosznak, a VV győztesének hiúságára épít. A cél a róka többedik bőre, azaz hogy a Való-villába beköltözött nőkből Alekosz válasszon magának menyasszonyt. Cserébe mindent megmutatunk, mindent szabad, húsvásár és idomkirakat, fogd, ahol éred! Miként lehet parancsra beleszeretni egy idegenbe? Lényegében erről lenne szó. A becsődített nők közül többen a testükből élnek, de ezt nem is leplezik, pucér referenciák a honlapokon. Alekosz anyja szerint azonban prostituáltból lesz a legjobb feleség. Érdekes családminta, este hét és nyolc között. Az RTL nem sajnálta a pénzt, hogy ezt a semmit valamivé fújja. Minden van itt, ami kulisszahasogató, röhejes vagy szégyellni való: tejben fürdés, kaviár, kagyló, sonka, golf és hajókázás, Balaton és vonósnégyes, nyálas csókok, tapizás a WC előterében, nyalakodás, meztelenkedés, leplezetlen felkínálkozás, de legfőképpen rafinált megalázás. Az egész műsor az elit idétlen paródiáját szolgálná. A lányok mindenre hajlandók, nem is titkolják, és a programigazgató szerint ez azért jó, mert íme, egy hétköznapi mélyszegény, aki előtt megnyílik a felemelkedés, a hírnév és a meggazdagodás útja.
Kérdés, hogy ez az út hová vezet. Alekosz díszmajom, testkuliszsza az egész vircsafthoz. Hol Napóleonnak öltöztetik, hol szmokingot húznak rá, máskor tengeri kalóz, római lakomázó, teniszbajnok. A Horthy Miklóst utánzó elszabott tengerészuniformisa buggyosan lötyög rajta. Valódi eleme az atlétatrikó és a gatya, ebben van igazán otthon, a többi jelmezbáli kellék csak hangsúlyozza a helyzet fonák voltát. A lányok a legrosszabb oldalukat mutatják, harmadosztályú eltökélt hárpiák, akik letapossák egymást, hogy elnyerjék a havi egymillióval, lakással és kocsival rendelkező, Való Világ által kitalált átmeneti híresség mijét is? Kezét? Szívét? Pénztárcáját? Alekosz, fájdalom, bármikor helyettesíthető bármelyik tévés celebbel, ugyanúgy ragadnának rá, hiszen a cél nem a menyasszonyság, hanem az ismertség, ami fellendítheti az illető aktuális árfolyamát. Az RTL Klub nem felel semmiért, hiszen ezt a műsort is több mint egymillióan nézik. Mint a többi gagyit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.