Határtalan szavazás

2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta foglalkoztatja a portugál politikusokat a kettős állampolgárság kérdése elsősorban a szavazatszerzés miatt, hiszen Portugáliában az állampolgársággal együtt jár a szavazati jog, függetlenül a lakóhelytől. A Salazar-diktatúra utáni alkotmányos demokrácia bevezetése (1976) óta ugyanis magától értetődő folyamat volt, hogy a kezdeti lelkesedés után a szavazók fokozatosan elfordultak a politikától. Portugália az alkotmányban szabályozta a kérdést, legutóbb a parlament hagyta jóvá a kettős állampolgársággal kapcsolatos kiegészítő törvényt 2006-ban.
A kettős állampolgárság ügyét 1986, vagyis az Európai Unió elődjébe, az Európai Gazdasági Közösségbe való belépés óta szorgalmazták az egykor Portugáliához tartozó területek lakosai és a nem csak portugál nyelvű országokba kivándorolt emigráció tagjai. A szocialista José Sócrates – aki március vége óta már csak ügyvezető kormányfő – és az ellenzéki pártok egyetértettek a kezdeményezéssel, mert biztosra vették, hogy mindenkinek jut a sok potenciális szavazóból. Elnyeréséhez a törvény alapján három fő feltételt kell teljesítenie a külföldön született jelöltnek: elég, ha valaki bizonyítani tudja, hogy nagyszülői ágon vér szerinti leszármazott, és a felmenő nem vesztette el portugál állampolgárságát. Ezenkívül nagykorúnak kell lennie, és „elegendő” szinten kell ismernie a portugál nyelvet. A harmadik feltétel a büntetlen előélet. A vér szerinti leszármazáson kívül van szerzett kettős állampolgárság is, de ehhez már jóval több feltételt kell teljesítenie a kérelmezőnek. Az 1975 után függetlenedett volt portugál területek közül egyedül Kína utasítja el a kettős állampolgárságot – Portugália 1999-ben adta vissza Kínának Makaót –, az indiai és afrikai területeken viszont létező gyakorlat. A törvény életbelépése óta négy választást is tartottak Portugáliában, és bár valamennyi hozzá tartozó egykori területen inkább kevesebben, mint többen éltek az új joggal, a politikában csalódott polgárok az egyre nagyobb arányú tartózkodás mellett döntöttek, akármilyen nagy volt a tét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.