„Hilleréket terheli a felelősség”

Az előző oktatási tárcának jogi felelőssége van abban, hogy mintegy négyszáz napot csúszik a Zeneakadémia felújítása, ami több mint hétszázmillió forint kárt jelent az állami fenntartású intézménynek – állapította meg az elszámoltatási kormánybiztos vizsgálata. Az ügyben jogi lépéseket Réthelyi Miklós tehet.

2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zeneakadémia felújítási projektének késedelmes megvalósítása kapcsán felmerülő többletköltségek miatt a jogi természetű felelősség az egyetem volt fenntartója, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) részéről jelentkezik, amely az ellenőrzési feladatait elhanyagolta – állapította meg az elszámoltatási kormánybiztos. Budai vizsgálatának megállapításai szerint a Hiller István vezette tárca az egyetem „építési beruházások területén nem szakavatott” vezetőségét bízta meg a tízmilliárd forint értékű munkálatok levezénylésével, amelynek sikeres véghezviteléhez sem az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), sem az OKM vezetősége nem nyújtott kellő segítséget, holott ez feladatuk lett volna, ráadásul rendelkeztek a megfelelő szakértői bázissal. Az akadémia Liszt Ferenc téri felújított épületének műszaki átadására várhatóan 2012. szeptember 12-én kerül sor, az eredeti tervnél 400 nappal később. Az egyetem Wesselényi utcai épületét már februárban át kellett volna adni, ez előreláthatólag 375 napot csúszik. A bevételkiesés legfőbb okai között a kormánybiztos az elmaradt koncertbevételeket említi. A tényleges átadásig várhatóan mintegy 736 millió forintos negatív pénzügyi hatással jár a tervezet megvalósítása. Ez 559 millió forintos bevételkiesésből és 177 millió forintos költségtöbbletből tevődik össze.
Budai tájékoztatása szerint a Zeneakadémia felújításával összefüggő európai uniós támogatások felhasználásának vizsgálata 2010. december 1-jén kezdődött Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezése alapján, amelynek kapcsán a Budai Gyula vezette kormánybiztosság a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) felkérésére az egyetem projektgazdálkodásával kapcsolatban saját vizsgálatot kezdett meg. Budai leszögezte: megállapításairól már tájékoztatta Réthelyi Miklóst, az esetleges további lépéseket a miniszter teheti meg az ügyben. A Nefmi holnapra ígért tájékoztatást a kérdésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.