Intenzív szakaszban a magyar–grúz viszony

Lukács Csaba
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Tbiliszi)

Grúziai látogatásának utolsó napján Kövér László házelnök elment a Magyar Baptista Szeretetszolgálat által támogatott Betheli oktatási és menedékhelyre, ahol grúziai belső menekültek élnek és tanulnak. A Visegrádi Alap által támogatott program keretében százhúsz felnőttet képeznek, hogy el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Legalább ötszázezer belső menekült él a 4,7 milliós Grúziában, akiknek zöme még évtizedekkel ezelőtt, az ország 1991-es függetlenedését követő abház konfliktus idején vált hajléktalanná.
A magyar házelnök találkozott a Miheil Szaakasvili elnökkel, megbeszéléseket folytatott a parlament elnökével, a miniszterelnök-helyettessel, majd beszédet mondott Tbilisziben a Demokratizálás Európában és szomszédságában elnevezésű nemzetközi konferencián. A delegáció tagjai a magyar nagykövetség falán leleplezték azt az emléktáblát, amely az ENSZ grúziai megfigyelőmissziójának tagjaként rakétatámadásban tíz évvel ezelőtt elhunyt Török László ezredes emlékét örökíti meg. Kövér László látogatása is jelzi, hogy a magyar–grúz kapcsolatok intenzív szakaszba léptek. A házelnököt követően járt Tbilisziben Tarlós István főpolgármester, tegnaptól Budapesten tartózkodik Miheil Szaakasvili, s információink szerint a közeljövőben Grúziába készül a magyar kormányfő is.

Tiltakozók. Miközben Miheil Szaakasvili éppen Budapestre készült, a megosztott ellenzék egyik szárnya Tbilisziben és az ország több városában tüntetett az elnök által fémjelzett hatalom politikája ellen. A tiltakozásokat meghirdető Egységes Grúzia mozgalom vezetője, Szaakasvili egykori szövetségese, volt parlament elnök Nino Burdzsanadze bejelentette, hogy a rendőrség betört a párt batumi székházába, s országszerte az ellenzék mintegy háromszáz hívét tartóztatták le. A rendőrök a közszolgálati televízió tbiliszi székháza előtt össze is csaptak a tüntetőkkel. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.