Ismét lehet közgyógylista

Változtatna a közgyógyellátás rendszerén az egészségügyi államtitkárság. A tervek szerint a jövőben csak bizonyos készítményeket lehetne felírni az elvileg ingyenességre jogosító kedvezménnyel.

2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most úgy működik a közgyógyellátás rendszere, hogy egy rászorulónak maximum havi 6000 forintos keretet állapíthatnak meg (ez évente egy alkalommal további 6000-rel egészíthető ki), s az összeg egy virtuális pénztárcába kerül. Noha a keret megállapításakor az azonos hatóanyagú medicinák közül a legolcsóbb térítési díjával számolnak, a betegnek nem feltétlenül ezt a terméket kell kiváltania. Ha drágábbat választ, legfeljebb hamarabb elfogy az ingyenes kerete.
Az elképzelések szerint azonban megszűnne ez a gyakorlat, s csak bizonyos készítményeket írhatnának fel az orvosok közgyógyellátás terhére. Azokat, amelyek egy most létrehozandó kategóriába, az úgynevezett preferált referencia-ársávba tartoznak. Ebbe azok kerülhetnének be, amelyek ára legfeljebb 5 százalékkal haladja meg az azonos hatóanyagcsoportba tartozó, s valós forgalommal rendelkező legolcsóbb készítmény (referenciatermék) árát. A preferált referencia-ársávból kieső termékeket nemcsak közgyógyellátásra nem írhatnák fel az orvosok, hanem emelt, illetve kiemelt tb-támogatással sem (ide a csak szakorvosi rendelvényre felírható medicinák tartoznak). Szakértők szerint komoly megtakarítás nem remélhető az intézkedéstől, mert a gyógyszerkasszában a legnagyobb pénzkiáramlást okozó termékek – például a vérnyomáscsökkentők – nem tartoznak a kiemelt és az emelt támogatási kategóriába. A minisztérium ezzel inkább piaci előnyt adna a legolcsóbb készítményeknek, s ezzel arra ösztönözné a gyártókat, hogy csökkentsék áraikat.
Úgy tudjuk, a tárca a későbbiekben tervezi a közgyógyellátás mélyebb átalakítását is. Jelentős változás néhány éve történt a rendszerben, akkor felülvizsgálták a jogosultságot, s így körülbelül 100 000 fővel csökkent az ilyen jogcímen támogathatók száma. Megszüntették azt a gyakorlatot is, hogy az érintettek korlátlanul válthatnak ki térítésmentesen gyógyszereket. Ezzel eltörölték a közgyógylistát, azon ugyanis javarészt korszerűtlen gyógyszerek szerepeltek. Most ismét lenne közgyógylista, igaz, a korábbitól eltérően állítanák össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.