Izraeli–palesztin tárgyalást sürgetnek

2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap kiadott „következtetésükben” a Brüsszelben tárgyaló uniós külügyminiszterek felhívták a közel-keleti kvartett (Egyesült Államok, ENSZ, EU, Oroszország) tagjait, hogy üljenek össze az izraeli–palesztin béketárgyalások újraindítására, ami „minden eddiginél fontosabb, tekintettel az arab forradalmakra”. A következtetések egyike – anélkül, hogy az a Gázai övezetet irányító Hamászt megemlítené – üdvözölte a megszállt Ciszjordániát kormányzó Fatah és a Hamász megbékélését, ami „Izraelnek is hosszú távú érdeke”.
A külügyminiszterek kiterjesztették a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető és rezsimje elleni szankciókat is. Catherine Ashton, az EU külügyi vezetője ma irodát nyit a felkelők kezén lévő Bengáziban. A miniszterek „súlyos aggodalmukat” fejezték ki, amiért Bahreinben két ellenzékit ítéltek halálra, és elítélték a szíriai kormányt, amiért az erőszakot alkalmaz békés tüntetők ellen. A miniszterek ugyancsak elítélték a jemeni kormány részéről a demonstrálókkal szemben gyakorolt erőszakot, illetve Teherán atomprogramja miatt újabb szankciókkal büntettek iráni cégeket.
Tegnap este a horvát csatlakozás helyzetét vitatták meg. Martonyi János reményének adott hangot, hogy a fejezeteket még a magyar elnökség vége előtt lezárják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.