Júdás-karrier

2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czili Gyula jó elvtársnak számíthatott a szocialista világban, ellenkező esetben aligha kapja 1989-ben azt a pártutasítást, hogy szervezze meg Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére a per áldozatainak jogi rehabilitációját. Hősünk, aki ekkor a Legfelsőbb Bíróság illetékes büntetőkollégiumának elnökhelyettesi székében ült, kiváló referenciákkal rendelkezett. Ő volt az „Egy igazi KISZ-tag” aláírású levelek szerzője, aki börtönbe juttatta egyetemi hallgatótársait. Komáromi Kornéliának és barátainak az volt a bűnük, hogy röpcédulákat készítettek, és demagóg KISZ-plakátokat semmisítettek meg azokban az években, amikor tombolt a kádári diktatúra, szakmányban születtek a halálos ítéletek. A buzgó Czili révén Komáromi Kornélia két és fél évet kapott a szocialista törvényesség jegyében, majd miután fellebbezett, jogerősen hatot. Két hallgatótársa szintén börtönbe került.
Annak oka, hogy ezt a történetet felidézzük, talán „csak” annyi: el ne feledjük itt a nagy rettegésben, milyen alapról indulhattak fényes karrierek egy fénytelen, sötét korban, s nyúlhattak át akár a mába is. És hogyan törhettek ketté ígéretesnek induló életpályák (Komáromi Kornélia évfolyamelső volt az egyetemen). A három elítélt lányt szabadulásuk után, még 1985-ben is megfigyelték – a fehérnemű-ruha varrónő Kornélia éppen ekkor halt meg. Az „igazi KISZ-tag” többre vitte…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.