Kegyelmet kaphat a volt perui elnök

Ollanta Humala, az alig egy hete megválasztott új perui elnök meglepte saját, de legyőzött vetélytársa, Keiko Fujimori híveit is, miután nem zárta ki, hogy kiengedi a börtönből a volt államfő Alberto Fujimorit. A nacionalista politikus emberiességi okokkal indokolja esetleges döntését, mert a jelek szerint megromlott a most 73 éves volt államfő egészségi állapota.

2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második megbízatása után idén leköszönő államfő, Alan García Pérez pártja még az év elején felvetette a kérdést elnökének, de akkor elmaradt a döntés. García viszont nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy július 28., az új elnök beiktatása előtt határozzon Fujimori sorsáról. A 2009-ben súlyos – korrupciós és emberiesség elleni – bűnök miatt 25 évre elítélt, 1990 és 2000 közötti elnök, Fujimori orvosa, Alejandro Aguinaga csak ma kapja meg az új orvosi leletek eredményét. Az orvos-politikus szerint – aki maga is képviselő a Keiko-féle Fuerza 2011 nevű pártban – Fujimori egészségi állapota nagyon kényes, mert 15 kilót vesztett súlyából, és egy sor keringési betegség kínozza vérző nyelvén kívül. De a volt államfő az említett betegségek ellenére tágas és kényelmes börtöncellájából irányította elsőszülött lánya választási kampányát. Ennek során is szóba került a kettős, perui–japán állampolgárságú apa kiengedése, de Keiko ezt végig tagadta, bár a legfelsőbb bíróság a választások utánra halasztotta döntését a perújrafelvétel ügyében.
A perui törvények értelmében Fujimorinak csak egészségügyi okok miatt engedhetik el a büntetését. A BBC egyik helyi tudósítója szerint a leendő államfő ilyen értelmű nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy keresi a megbékélést az erős ellenfél befolyásos támogatóival. A brit közszolgálati adó nemrég elemezte Humala sikerének és Keiko vereségének öt legfőbb okát. Az egyik magyarázat szerint Keiko pártjának szóvivője, Jorge Trelles azt találta mondani május közepén, hogy „Mi kevesebbet gyilkoltunk”, így utalt a 80-as években dúló véres baloldali gerillaháború 69 ezer vétlen áldozatára. Bár Keiko rögtön elcsapta szóvivőjét, gyorsan elolvadt az addig magabiztos, 6-8 pontos előny a választások napjára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.